傳美銀要求40投行員工調職 一半位於香港

23 回覆
23 Like 0 Dislike
據彭博引述消息報道,美國銀行計劃要求約40名亞洲投行部門員工調職,以應對行業交易量萎縮的情況,同時盡量避免裁員。美銀駐香港發言人則不予置評。

報道指出,受影響的多數是初級員工,約半數位於香港,主要負責內地業務。不過,該消息人士補充,從事全球市場的職位也可能會受到影響。

事實上,美銀是近月未曾裁員的少數華爾街大行之一,有消息則指該行選擇讓銀行家轉往更繁忙的地區。報道又指,由於中美地緣政治緊張局勢升級,全球投資者正在迴避中國,因此令中國資本市場業務受到重創。
大陸人果班?
又少20個租租
好生意呀!
受影響的多數是初級員工,約半數位於香港,主要負責內地業務

請番支那人做番支那業務
調佢地返支那會唔會辭職
確實好多歐美大行停晒鄰國發展計劃,加埋本身個市好差
班港漂
啲大行當年請咁多二世祖天龍人都係為咗佢哋嘅network, 淨係幫班暴發戶嚟香港上市都做到佢哋手軟
而家天龍國巴閉啦唔使要班洋鬼子幫, 天龍人自然變做condom
東(日本)升西(支那)降
只係全apac炒人
香港headcount不嬲亞洲最多 (至少50%)
咩office都迫幾個自己走
【3】難道我還未夠難=通宵要食海狗丸=應承我不分蝗藍=最後一代了謝謝
https://lih.kg/3380638

死傻尻 日日講樓 係未好想買到樓呀抽到屋居未呀
今次layoff 係咪賠6個月人工
【3】難道我還未夠難=通宵要食海狗丸=應承我不分蝗藍=最後一代了謝謝
https://lih.kg/jLmzLT
#2 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
有無掛住d舊account
好多連登仔話個個搬哂去SG
真唔真?
香港恆指交易量都跌咗好多
而且指數越跌越有
睇下呢排亞洲區股票市場啲錢流左去邊 爆升最多係日經
坡佬唔掂股票
星期一銀行股會跌?
錢可能有
人就睇department
有d department有
但多數冇/得幾件

US Tech sector又炒返上

難道我還未夠難
換咗新acc都仲俾人追擊

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞