長洲平安包熱賣 島外人買50個送親戚 餅店生意增四成

22 回覆
2 Like 9 Dislike

長洲太平清醮兩大盛事飄色巡遊及搶包山比賽今年復辦,長洲街頭今午(26日)人頭湧湧,近碼頭位置水洩不通,售買平安包老字號「郭錦記」上午11時已出現人龍,有客人專誠從烏溪沙過來長洲,一口氣買了50個平安包,打算派給親戚。「郭錦記」負責人郭宇鈿指,預計生意比往年增加四成,但仍只有疫情前約七至八成。

佛誕的長洲街頭,人流源源不絕,碼頭位置水洩不通,大街小巷裏的各個小店售賣着「平安包」,處處可見人龍。至今成立超過50年的的老字號「郭錦記」上午11時已出現人龍。

莊先生每年太平清醮都會去長洲,時隔三年,他隻身由烏溪沙前來長洲 一口氣買了50個平安包,帶着笑容滿載而歸,他打算市區派給親戚,「希望大家開心、平安」:「疫情過去,而家身體平安、歡喜,過一個新世代。」

吳氏夫婦則買了9個平安包及多個平安包吊飾,闊別三年的長洲,吳生今年氣氛頗好,但比呢個情況「爭啲」,今日過來順便周圍走走及吃東西,亦會看飄色。
真·生意好呀

咪又係蓮蓉包一個
香港人最愛交智商稅
50個
拎出長洲變晒凍包
邊個親戚咁On9食D隔夜凍包
幾幾一個?
10-15蚊
如果我親戚送呢啲垃圾比我我會立刻屌佢老母
其實真係好食到咁?我食過其實同普通蒸包冇分別
上年無人黎1個都無賣過,今日有人買50個,就加左4成了
難食到仆街,咪撚交智商稅
老一輩好撚鍾意呢d意頭野
其實會發霉添隔幾日都唔食得,唔好理佢
屌,無live 睇妹豬
你買盒糯米糍畀我好過
應節即場食就OK, 當手信就on9, 夏天焗住好易變
平安包上面個平安印最值錢
唔撚緊要啦又唔係我交
做咩唔搵返平安包姐姐出嚟賣包

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞