想開Minecraft server,有無人玩

93 回覆
5 Like 6 Dislike
是咁的, 想睇下仲有無人玩 minecraft
如果人多可能會租個server仔玩下咁
大致上既目標係
輕鬆半生存, 有資源世界, 未必有創造世界
之後防火防爆防跌裝 呢d基本啦

咁mod方面,可能係普通既大眾mod
例如 商店街/自定義npc商店/領地系統

之後可能會定期有minigame plugin玩咁
如果類似咁既輕鬆吹水鳩hea ser
大家會唔會有性趣?
租server幾錢左右?
租server幾錢左右?

咁因人數而定啦
應該會用mcpro
目標係3gb RAM 既server
就要 $30 美金一個月
佢話可以最多50條友,
咁我assume 少少mod + 小型紅石
應該要頂到20~30條友同時on而順既

可能會先租平既試左水溫+聚左班人先upgrade上去
平既可能就
$10 美金 1gb - 最多 25人 or
$15 美金 1.5 gb - 最多 30 人
有興趣,但only正版定開心版都得
同埋咩version?
利申 正版Minecraft
有興趣,但only正版定開心版都得
同埋咩version?
利申 正版Minecraft

我就用正版嫁
應該都係 1.11 / 1.12
個人就比較prefer 番 1.12, 始終最新好似好d
雖然1.12 其實多d minor gltich

我諗可能暫時只開放俾正版先
同埋會加番個白名單咁
始終要防一防d小學雞先
到時係如果連登都開心版想join既,就再睇下點
我都成日想搵人一齊玩MC
開心版可否JOIN
開心版可否JOIN

會考慮
應該會可以
我地洗唔洗裝mod?因為我見有d ser我地唔洗裝mod都得,e.g. Walking dead 如果咁樣會方便同易d搵人玩
開心版可否JOIN

會考慮
應該會可以

留名
我地洗唔洗裝mod?因為我見有d ser我地唔洗裝mod都得,e.g. Walking dead 如果咁樣會方便同易d搵人玩

唔洗
D MOD有分 個人用/server用/兩用
你講walking dead 個d, 係大型mod黎
佢轉哂成個地圖d野
初步未打算玩個d住

希望係先有一個鳩fing fing既輕鬆server group一班人先
之後大家有咩意見再一齊研究可能性
or 每一種地圖/mod 玩2個月咁
push
有阿 但唔好gamemode1
Push
自己開左個server結果得自己一個玩
跟足step都唔識開server
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞