環境局:香港未來7成電力向中國購買 本地發電僅佔3成

286 回覆
28 Like 469 Dislike
你老母個閪呢?
支持引入祖國核電,為市民帶來穩定的供電系統
美麗新香港
聽日中電同港燈跌到仆街
然後就話因為廣東省幫香港發電,我哋就要俾天價環保費用!
輸入中國的「零碳能源」即係核電?
擺明想害死香港雖然精神上已經死左,連器官都要整死埋
其實佢D電網又要重新鋪過?
如果唔鋪, 用現有經中電/港燈輸電
其實最終兩電只係做過中間人(?)
將D電左手(電廠)交右手(用戶)?
唔同東江水, 輸東江水果D管道infra係屬於政府
等睇夏天集體停電發生係香港
講咁多廢話減價未?
勁到日日新鮮鑊鑊金
引入中資會平咗?戇鳩油價當年夠引入中石化,咁有無平到?
想食中電同港燈舊肥豬肉就真啦。到時引狼入室後,咪用另一d 藉口維持電價只加不減囉。
到時大陸用乜野發電
你都控制唔到
仲有大陸缺電果陣
未必優先提供俾香港
之後就可以好似天安門咁隨便熄燈
送錢
所以有能力嘅真係要走
翻查資料,港府在2014年曾經諮商市民未來香港的發電燃料組合,當時港燈強烈反對向中國南方電網買電,指無論是供電穩定性、電價及環保三方面均沒有保證。時任港燈董事總經理尹志田指,「如果香港每年停電三個鐘,無論供水、鐵路、聯交所都會停頓,我們接不接受到?」

最後諮詢收到逾7萬份意見書,大部分反對向中國買電方案,當時環境局選擇本地發電方案。在2019年可持續發展委員會再就香港「長遠減碳策略」諮詢公眾,再提出從中國輸入更多核電或再生能源的「區域合作」建議,這次諮詢收到7.1萬份個人或機構意見書,「區域合作」方案只獲8至12%的支持。

然後最後得出個結果就係要同支那買電, 仲要比原先更多
根本就係鬥氣兼懲罰留港撚
但香港本身啲電多到賣俾大陸
到時D電費好似東江屎水咁年年加
無乜所謂啦
電費點計先
起多幾座核電站係香港周圍就唔缺電
香港 1.6 一度電,月入中位數20K
深圳 0.6 一度電,月入中位數 6K

留名睇到時香港電費仲貴咗
香港幾乎唔會停電嘅傳說係咪會完?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞