反修例風波|張欣宇 : 跟進170名被捕者有150人不作起訴 50人成功預約或獲批回鄉證

33 回覆
3 Like 27 Dislike

2019年反修例運動中逾一萬人被捕,警方今年初指約6000人未有被起訴,至今未公布最新進展。「香港新方向」立法會議員張欣宇透露,在他跟進的約170名反修例事件被捕人士中,約150名收到警方通知,不作起訴及結案,更有約50人得以成功預約或已辦理回鄉證。

張欣宇透露,早前大量涉及反修例運動的青年人無法申請回鄉證,自己一直跟進相關求助,現時約170個求助個案中有150個左右已收到警方信件指已結案,可以取回個人物品;而自4月起,每日都有求助個案指回鄉證申請重新獲批,至今約有50人已取得回鄉證或成功預約,指當局願意接納和包容香港青年的意願更為強烈。

至於二十三條立法,他認為有望在今年年底完結,最遲不會超過明年「七一」回歸日。他又指,相信隨著反修例被捕人士結案、區議會換屆選舉完成、未來二十三條正式立法,香港對於2019年修例風波有望正式「翻篇」,更多經濟將放在「由治及興」、大力發展經濟民生之上。
夠料會放過你咩
皇恩浩蕩
假設呢班人真係存在,被捕然後冇告到直到今時今日又主動去支那
咁當日其實為乜鳩出嚟畀狗咬? 潮流興?
參加過運動仲想返上大陸?

呢單新聞係咪想sell大陸唔會秋後算帳
民主歌聲獻中華啲人咪又無事
笑死人咩
仲返上去搏比人拉?
重點:全部冇罪但大陸都唔比上 其實都幾好笑 香港班狗拉下你就唔翻到 變相大陸under翻香港
有d根本係港豬被明顯濫捕而明顯冇入罪機會。
例如有個係喺Donki買完嘢行出嚟之後就無故被圍捕。
有無諗過黑警真係鳩捉行人?
晚晚去sogo圍捕行人
行人路睇熱鬧都唔得

慘在777都唔夠膽宣布戒嚴宵禁
如果罪成係唔係一定攞唔到回鄉證?
都唔會係全部啦
有冇諗過放嘅喺白衫人?
唔告係一回事,因為2019而被捕過,支那實有你名單,自己仲貢上去為咩
擺明
出呢D新聞唔為挑撥離間為乜
政府擬允控方就國安無罪案件提上訴,脫罪者可按《國安法》可再被羈押
https://lih.kg/3395639

咁的確有班人2019走上街目的係搏拉既
例如企係前線打卡個d
佢地做返同一個決定都好合理呀
成個香港都搖搖欲墜啦,仲想建設啲咩先,監呀?都算基建嘅
大把後生碌哂去支那放假啦,歌舞昇平咁嘅款
仲要被捕過唔好以為有好多人先得㗎,個萬幾人要有哂名單根本冇難度以為會睇漏你就當冇事嘅心態,遲早又畀人雞鳩埋然後又喊苦喊忽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞