【蝕到PK】玖瓏山三房 2015年購入,業主8年慘輸268萬,貶值約16.8%。

40 回覆
12 Like 1 Dislike

中原地產新界東豪宅御龍山第一分行副分區營業經理周家傑指出,近期市場焦點落於一手,二手交投難免受壓,沙田九肚山玖瓏山本月暫錄約2宗成交。

周家傑稱,屋苑最新錄得日瓏閣2座高層A室二手買賣,實用面積約930方呎,採三房連套房及工人套房間隔,坐向南,放盤時開價約1,380萬元,議價後減價50萬元或約3.6%,至1,330萬元沽出,呎價約14,301元。

周家傑透露,新買家為用家,見屋苑環境舒適,單位價錢合理,即入市單位自住。

據了解,原業主於2015年以1,598萬元購入單位,持貨約8年,是次易手帳面虧損268萬元,單位期內貶值約16.8%。

Source: https://www.am730.com.hk/%E5%9C%B0%E7%94%A2/%E4%BA%8C%E6%89%8B%E8%9D%95%E8%AE%93-%E7%8E%96%E7%93%8F%E5%B1%B1%E4%B8%89%E6%88%BF%E5%A5%97%E6%B8%9B%E5%83%B9%E8%BD%89%E6%89%8B-%E6%A5%AD%E4%B8%BB8%E5%B9%B4%E6%85%98%E8%BC%B8268%E8%90%AC/377426
當年見呢個價貴到PK
結果8年後仲要慘蝕
發展商marketing真是勁
賺左8年租啦
268萬, 9年, 900尺, 圍起每個月25000有找.
咁都叫蝕?
不如你同價係同一個地方租,賣樓只賺不蝕,咁個個買樓唔駛返工喇
2015年事但買翻駿景園1000尺唔使蝕仲有賺啩!係蝕就蝕啦
其實係咪應該要計埋印花稅同利息支出先合理?
買左玖龍山連樓換樓都做唔到了
上網睇3萬蚊一個月
8年租都要288萬
其實自住真係冇乜蝕到
差餉地租管理費利息呢
月供咪包埋利息
如果跌多15%想入番間 沙田區好既選擇太少
入場費都要掛. 冇人監佢買. 與其叫印花稅,不如叫業主智商稅.
而且業主借幾多我地又唔知.
你按揭比息咪係租lo
玖瓏山個盤真係十買九輸咁

車位就大賺, 因為太撚遠
呢啲應該同跑道區一樣, 唔係連車位放售間屋就唔值錢...
有親戚買咗果度,名副其實荒山野嶺,肚餓都唔知點算

勁多蚊,跟本不合人類居住
肚餓咪煮嘢食住得嗰度自己識煮嘢食掛
有蚊咪裝蚊網開冷氣

用按揭買樓都是傻仔
聰明人買樓連印花稅都唔洗比
求指教
呢個盤真係on9,車位唔夠無交通
你呢個講法, 適用好多盤
都係,例如成個掃管fuck

不過玖瓏山太高行上去都有問題平地都環好
唔怕玩撚猿可以住,尤其低層
勁 好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞