多芬廣告呼吁女性游戲角色不必性感 宣傳女性身材自信 引玩家眾怒

29 回覆
1 Like 45 Dislike
近日,品牌多芬Dove與“游戲中的女性 Women in Games”組織合作發布了一部新廣告,呼吁玩家消除對女性游戲人物必須性感的“狹隘美”定義,呼吁女性角色多樣性宣傳女性身材自信。

視頻中一位名叫辛西婭的女戰士在擊敗敵人後凱旋回家,當她卸下盔甲並擦去妝容後,她發現自己的“真實面目”並沒有那麼光鮮亮麗。最後,女戰士決定接受自己原本的外表,並以真實的形像重返戰場。

據廣告介紹,該活動的靈感來與 "游戲中的女性 "聯合開展的一項新的研究,研究顯示,60%左右的女孩感到在女性形像在游戲中被誤導;74%的女性希望女性游戲角色具有更多包容性。

然而,雖然廣告的出發點值得認可,但廣告發布後的反響非常一般甚至遭到了諸多玩家的不滿,相當多的評論者聲稱他們喜歡以 "性感 "女性的角色玩游戲。

我是一位女玩家,廣告似乎希望玩家扮演既沒有吸引力且又矮又胖的角色,我並不喜歡。

真正的女性玩家從來不在意這些,視頻游戲就像電影一樣,理應出現一些強大、健康的幻想人物,我就想扮演這些更漂亮、更強壯的女角色,我不希望糟糕的形體出現在游戲中。

嘩 肥到擔上山夠食半年咁 點出去打呀
大部分女角都係男人玩
女版張飛坦得黎好抽
依家連審美觀都要管埋
下次使唔使屈埋人有恐醜恐肥症
呢d垃圾組織都唔係真gamer
鼓吹左膠野cap 水
呢啲一定要組隊 必要時山上補充體力
即係第日玩賽車game 都要真實啲,
只會俾你揸AE110,Corolla,Prius,雀屎,的士同HiA屎,
每次贏既獎金只會夠你入油同租車位,
個賽車主角係大肚腩禿頭面油男着雞仔嘜背心,
咁樣先唔會誤導人賽街車既幻想。

玩射擊game 扮美軍,
80%時間係站崗企係更亭望住個沙漠,
10%時間清槍同刷鞋,
5%時間洗廁所同燒屎,
只有5%時間有駁火,
然後唔知邊度飛左粒子彈過黎打中左你然後就完左,
咁樣就唔會唔導人對戰爭有幻想。
BTW: 外國有人真係用COD cutscene 做左段以上內容既搞惡片
https://youtu.be/yuTkgi7scKo
左膠
Tifa bb
不務正業系列, 專心做沐浴露算啦
女人打機都會想揀隻靚啲嘅公仔
又肥又醜你玩埋我個份
你自己醜就要全世界陪你醜咩
咁佢又冇錯喎,肥咪要用多啲沐浴露,咁咪賺多咗錢囉
最後會變成加錢可以變靚
唔出樣衰啲

點樣出skin
不如立條法例所以女角色設定腰圍不得少過30吋
屌你老味女權撚真係麻鳩煩,性感d又踩撚親你條尾咩

又唔見有男人出黎話男性角色不必強壯同孔武有力?
搵sammi拍就fit哂, Y2K個種平胸
又真係妹多男角都唔係妹大隻
日本勁多白滑美男子
但起碼都係「美」先啦
唔講審美你要女戰士大隻係合理既
但樓主幅圖咁撚肥點撚樣做戰士
就係現實中得唔到做唔到先去電子世界做
連ff都唔比要管 衰過共產黨
咁Dove 應該同女權組織合作,屌撚曬所有賣化妝品既公司
迫到班鬼佬鬼妹走去玩原神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞