加拿大香港稅收問題

14 回覆
0 Like 11 Dislike
小弟岩岩黎到加拿大,香港份工轉左做冇合約類似Freelance嘅形式繼續做,定時每個月支票直入我香港戶口出糧(HKD)。

想問下有冇稅務大神知道
香港我仲洗唔報/交稅?
香港份工係加拿大呢邊啲稅又點報?
如果呢邊又搵到一份人工差唔多(兩份加埋大概CAD$90000/per year),又大概要交幾多稅?

無限感激
加拿大係 global tax。香港收入要報。
加拿大就一定要報, 因為全球徵稅
除非你可以唔經銀行體系收錢(收現金)
加拿大可以報海外收入嘅
收幾多稅你搵下tax calculator
不過你都預收你50%
香港仲洗唔洗報我就唔知
我估唔洗, 因為你唔係響香港做
2邊稅都要報 加拿大全球徵稅 但係同香港有tax agreement唔會雙重徵稅
你香港交咗嘅稅 可以喺加拿大要交嗰份度扣返
但唔好自己扣 你報完稅佢會幫你計要交幾多
年收入9萬CAD嘅話正常已經跌咗入tax bracket第2格 實際交幾多視乎你喺邊個省 計埋免稅額實交大概20-25%左右
我都有同樣問題,下年過去公司好大機會會轉contract形式可以做多一年
兩邊都要報 唔識搞建議盡早搵accountant
你唔講邊個知?
香港同加拿大已經無互通
How do you know?
我記得20年加拿大宣佈香港人一定要用加拿大passport入境唔好用香港身份證
唔係加拿大都保唔到你
之後香港政府就宣報斷同加拿大

包括唔再互通銀行資料
CRA can request you to provide HK banking information.
DTA 廢咗
DTA重通嫁喎
source?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞