公務員工會聯合會總幹:希望政府跟足調整,不要扣減 :「政府都要員工幫你做」

32 回覆
8 Like 13 Dislike
有公務員工會指,薪酬淨指標的加幅可以接受,希望政府跟足調整,不要扣減。

公務員工會聯合會總幹事梁籌庭說:「去年的調整幅度已減少兩個百分點,即是我們薪酬基數已是縮細了。政府著重考慮,不應再剋扣薪酬指標公布的數字,應要如實地、如數地給公務員。尤其涉及中下層公務員,本身(佔)百分比大、人數較多,經濟、基建支出大,是否要用員工薪酬補貼這些基建?我覺得這不應作為一個有理性的政府做的政策。大型基建要展開時,都要員工幫你做。」

https://news.tvb.com/tc/local/64645fdd497b27d4f323da46/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E6%9C%89%E5%85%AC%E5%8B%99%E5%93%A1%E5%B7%A5%E6%9C%83%E6%8C%87%E8%96%AA%E9%85%AC%E6%B7%A8%E6%8C%87%E6%A8%99%E5%8A%A0%E5%B9%85%E5%8F%AF%E6%8E%A5%E5%8F%97%E5%86%80%E7%95%B6%E5%B1%80%E8%B7%9F%E8%B6%B3%E5%8A%A0%E8%96%AA%E5%8B%BF%E6%89%A3%E6%B8%9B
義工?

應該

👶👶👶👶👶👶👶👶👶👶👶

綜援會唔會跟住加
大把人諗任住做wo
仲幾百人爭一個位
請唔到人係因為揀擇姐
dllm加人工跟通脹指標?!仆你個街我支持政府買9咗綠債同ibond未柒因為通脹率加過利息啊,dllm!!
老貓等出綜援三糧fat fat la
取消跳point,跟返市場
好易被暴徒騎劫議題
恐嚇政權?
唔駛考慮財赤
ACO落地盤做?
即係扣減就全體劈炮?
骨氣2隻字係呢班友身上唔適用
姐係唔加足就等於政府/共產黨唔理性
【心理健康】孤獨如每日吸煙!美國醫務總監:長期孤獨危害健康已成流行病
https://ynews.page.link/BhETT

老貓 Rip
即係意思話正苦做乜衰野
父墓員都照做, (例如砌生豬肉), 你咪撚減我
國內二千萬大學人才,減一半都肯黎做,唔駛香港班廢材啦⋯⋯都唔知有冇一半大學畢業
唔係好明噃 點樣大型基建要展開時員工幫你做
加完人工就個個去擔水泥起明日大愚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞