問英文Grammar

24 回覆
1 Like 5 Dislike
睇梗政府文件學writing
但一直唔明點解紅字既verb要加ing
想問係跟據咩grammar rules黎定ing?

例子1
我們鼓勵青年要目光遠大,
不但立足香港,
亦要認識國家的歷史

We encourage young people to be forward-looking,
anchoring themselves to HK
and enriching their knowledge on the history

例子2
並從土地供應着手,
在各環節提量、提速、提效、提質,
走在問題前面,
建立一套穩定、能持續增加供應的長遠計劃"

We will enhance quantity, speed, efficiency and quality in land production,
staying on top of things
and putting in place a long term plan to steadily increase supply
在英語文法中,加ing到動詞後面來形成現在分詞,有許多不同的用途。在你的例子中,加ing的動詞(如"anchoring", "enriching", "staying", "putting")是作為文法的名詞用法,稱為gerund(動名詞)。動名詞在句中可以做主語、賓語或補語。

在這裡使用動名詞,有幾個可能的原因:

使語氣更柔和:在英文中,使用基本形式的動詞可能會使語氣顯得比較直接和強硬。使用動名詞可以使語氣變得更柔和,更具說服力,這在政府文件或正式的文檔中尤其常見。

增加動態感:動名詞表達的是一種進行中的行為,可以增加語言的動態感,使讀者感到事情正在進行中,而不是靜止的或已經完成的。

語言風格:在某些情況下,選擇使用動名詞可能只是寫作風格的問題。一些作者可能偏好使用動名詞,因為他們覺得這樣的表達方式更具有吸引力或更能傳達他們的意思。
在這兩個例子中,紅字動詞後面加上 "-ing" 是因為它們用作動名詞,也稱為 gerunds。

動名詞是一個動詞加上 "-ing" 形成的名詞形式,可以作為主語、賓語、表語、介詞短語的賓語等。在這些句子中,紅字動詞作為主語補語,因此它們需要使用動名詞形式。

此外,當動詞後面有另一個動詞時,如果後面的動詞是動作的主要元素,就需要使用動名詞形式。這種用法稱為動詞-ing形式,也稱為動詞性質詞。

總之,紅字動詞後面加上 "-ing" 的原因是它們在這些句子中用作動名詞,這是一個常見的語法結構,可以用來表達動作或狀態。
使用進行式 (gerunds) 的主要原因係強調動作嘅進行過程,唔單止係動作本身。喺呢啲例句中,用進行式可以表達以下嘅含義:

"anchoring themselves" 表示呢個係一個持續嘅過程,年輕人係不斷努力,確保自己同香港有一個牢固嘅聯繫。用普通形式可能會弱化呢種強調。
"enriching their knowledge" 強調年輕人而家喺進行學習同埋增長嘅過程,唔單止係認識歷史。用進行式就可以更好地表達呢種強調。

"staying on top of things" 呈現一個持續嘅過程,需要唔斷嘅努力去提升生產嘅數量、速度、效率同埋質素。用進行式就可以表達呢種強調。

"putting in place a long term plan" 強調依家係進行嘅一個過程,需要時間同努力先至可以實現。用進行式就可以表達呢種強調。

另外,用進行式令句子更加流暢同自然,唔會聽落太生硬或者唔自然。
原來純粹係動名詞用法 thx
但我總係唔知咩時候先突然轉gerund
有d苦惱
你字庫唔夠vocab唔夠囉
識到二萬字你就知邊隻字岩嫁啦
我都係拋磚,唔叻
第一句唔知有無問題
安全的話應該 to anchor and enrich 就得,唔明點解要用ing. Cambridge dictionary : encourage + to infinitive

第二句反而無問題,調一調次序
Staying on top of things, and putting in place a long term plan to steadily increase supply, we…
第一部份會係一個clause (Participle?) ,指向同形容緊we,grammar貌似冇問題
We encourage young people to be forward-looking (1),
anchoring themselves to HK (2)
and enriching their knowledge (3) on the history

咪純粹 encourage young people 做(1)to be forward-looking (2)anchoring themselves to HK (3) enriching their knowledge三樣嘢 。不過唔肯定第一個寫做 being forward-looking 得唔得 ,to be好似好啲
Thx樓上咁多位巴打
等我食完飯再load下你地既解說
第二句我都好似你咁諗
調次序形容we
但樓上巴打又話係gerund
留名慢慢睇
留精
Frd搭frd問咗個英文老師

佢話例子1係gerund
因為encourage to be 嗰be之後轉做gerund

例子2就好似樓上巴打咁講
形容梗嗰we

Staying on top of things and putting in place a long term plan, we…….

大致上係咁謝各位巴打
呢度應該得kilogram巴啲英文係勁過你
樓豬英文小學程度?
我認我係
跟住to be ,咪要+ing,grammar rule

1.)He wishes to be sleeping with 3 hookers.
2.)He wishes to sleep with 3 hookers.

至於點解要咁用,
中學雞教科書會教句1係formal啲,
大學會教咩nominative, case , expression, style…

有錯請更正
別笑我了
死火 我真係無依個concept
依part真係今日先知
唔該巴打
Gerund
普通 gerund 啫, 唔好小題大作...
呢個叫present participle phrase,唔係gerund
to be xxx, xxxing, xxxing
好似唔係好啱喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞