發現好多人唔會嘗試解決問題

15 回覆
31 Like 2 Dislike
明明現今科技咁發達,
大部分日常生活出現嘅問題,
Google打嗰幾粒字都搵到答案

就算係想學習唔同嘅技能興趣,
上YouTube搵下片睇都有得學

唔知點解有部分人都重係鍾意做伸手黨,
問屋企人問朋友,上埋連登問都唔自己Google,
要等人喂到埋嘴邊先識食飯
咁大個人,嘗試下自己尋找答案同解決方法係咪咁難
唔係呀
有d人專門解決提出問題既人
個人比人解決左個問題都冇埋 解決哂
我老竇老母就係咁
成日拎住部電話喺度睇啲垃圾片,但係乜Q都要問
點解?
同你上網查病一樣
乜都可能係死或者生癌
梗係問有經驗人士最好
但有經驗人士往往都覺得你問乜鳩低能問題啫
因為佢識呀嘛
因為世界上永遠存在啲懶好人懶叻嘅人咁會答呢啲傻鳩
因為佢蠢
講緊日常,專業層面上梗係搵返專業人士

例如生活上遇到嘅小問題,又或者學習層面,

隔籬個post有人問一家人去台灣要拎幾多錢
哩啲問題上網做下research都知,但又會有人專登開post問

學習層面上,當你想簡單學下photoshop,YouTube 搵下都有好多教學咁

唔係講緊所有嘢都應該自己解決,但至少有問題唔應該係第一時間做伸手黨而唔嘗試下自己搵答案先
全世界有一半人IQ低過100,所以連登有一半係鳩post好正常。
I will use ChatGPT before asking dumb questions
I will use ChatGPT before asking dumb questions
應該低過100果班集中哂係連登先岩
尋日有個po問日本邊度有地方可以幫佢老母打胰島素
介紹佢用 Poe.com
我都覺得好煩..
點會唔識google…
人地都只係google答佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞