買狗回家才發現雙腿無法走路 主人決定棄養

38 回覆
6 Like 24 Dislike

Posted @withregram • @mocityhk 【#棄養😿】動保機構「沙律貓狗之家」日前接獲一隻被主人棄養的名種狗 B(名「桂花女」)。「前主人」購買桂花女回家後🏠,發現桂花女無法行走,只能拖著後腳爬行,所以決定棄養桂花女,交到沙律媽手上🤲。

沙律媽表示:「經檢查後,桂花女確認有後髖關節問題,X 光片顯示桂花女的後髖關節嚴重甩骹及已生成畸形。花女需要特別照顧,需經常幫牠要抺身保持身體乾爽。桂花女身體亦較弱,十分容易嘔,只能少食多餐🍼。因為桂花女仍然是 BB 狗,醫生話現階段沒甚麼可以幫到牠,只可以幫牠繼續按摩雙腳和定時餵牠食保健品,待牠成長後,看看有沒有做手術矯正的可能,但情況並樂觀😞。在此呼籲大家不要再追崇名種,再去購買名種毛孩!一路以來,我接手『因有病而棄養的名種毛孩』多不勝數。是不是因為花錢購買💰,就毫無感情,能輕而易舉隨便遺棄?有病的毛孩同樣是活生生的生命。而桂花女便是其中一個例子。」

桂花女從來沒有選擇權,但作為人類的我們可以選擇不去購買生命,不去遺棄生命。香港大大小小的動物收容所、各位獨立義工單單幫助流浪動物已經十分吃力😩。再加上無良繁殖商連同不負責任購買名種再棄養的人,實在令所有真心幫助毛孩的人百上加斤,令香港動保之路更難行。

希望大家以領養代替購買,並在養動物前先謹慎評估個人能力,無論是經濟狀況能否好好照顧毛孩🐾,又或同住家人是否同意飼養等問題,這些都需要事前謹慎評估,千萬不能因一時衝動,飼養後卻因各種原因而棄養,對毛孩造成二次傷害,這是相當不負責任的行為。

授權轉載:沙律貓狗之家 @mccc_hk

#hkig #hkcatslovers #catslovers #catsnews #rescuedcat #領養不棄養 #以領養代替購買 #棄養個案 #拯救浪浪 #貓 #可以不愛但不要傷害 #香港動物新聞 #國際動物新聞

= = = = = = = = = =
【 Facebook: @MoCityHK】
【 Instagram: @mocityhk】
【 YouTube Channel: 毛城城 MoCity】
【 MEWE: MoCity 毛城城】

= = = = = = = = = =
一站式 #寵物資訊平台
想分享溫馨動人毛孩故事,或者得意相片影片?
歡迎 FB Inbox #毛城城 或者 IG DM❣

https://www.instagram.com/reel/CsFsJxmqFIW/?igshid===
又係近親繁殖惹出禍?
買>俾義工>領養
積功德請購買竉物供給領養
屌你老母 咁都講得出口 天生搏屌?
冇棄係街邊,俾充滿愛心既義工照顧,有咩問題?
應該係 名種都係靠近親繁殖
又係衰貪名種

連自己同仔女係咩品種都控制唔到

養寵物就要講品種

貪名種到底係咩心態
有得醫但棄養
唐狗最好養 長命又難病
話唔明就即刻叫我屌柒人 做咩啫你

你平時唔敢面對面屌人㗎咩

定你未試過屌人?你鍵盤戰士嚟

定你係崩口豬忌崩口碗啊
你畜意放棄生命,做惡業就有,

就算有公德,都係人地積公德,

關你個賤種咩事
又會買果時唔知咁on9
我覺得係關購買果時,鋪頭唔老實既問題
如果領養返黎先發現要特別照顧
可能都會最後養唔店
//是不是因為花錢購買💰,就毫無感情,能輕而易舉隨便遺棄?//
有人真係咁唸... 似係話:圈養既牛羊養黎比人劏(買賣)架嘛, 所以着牛皮羊皮點會殘忍? (真實對話)
咁咪仲好 比d殘廢人領養殘廢狗 我地正常人緊係領養正常狗
問心 如果主角係你 你咪又係會想棄養 差在人地做埋出黎姐
先唔討論買狗定領養既問題 人地本身想要隻健全既狗 最後貨不對辦 同你買衫一樣道理姐 你都會去退款或者換過件啦 分別在於係狗唔係衫 有生命姐
我唔係想講狗命賤 而係人地當隻狗係貨品 其實唔可以話人錯
香港鬼佬至愛

好氣好力陪主人上山下海又易養
香港乜人都可以隨便BREED
歐美BREEDER就有晒公會,牌照同名冊制度。
「買」有好多方法
可能網購呢
正常網購賣寵物應該犯法嘅
不過我估仲有某啲地方嘅網無無不賣
淘寶大把牌照同證書任買
所以貪名種都要比心機做下功課,買中大陸貓狗轉手breeder就又蝕錢又傷心
你啱啊
以前奴隸制個時我估9成人都係咁諗
就算當今世代,大把老豆老母自己生出黎嘅都唔會當重要

死物生物,人人睇法都唔一樣,冇得強求自己個一套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞