【港講電影】《日麗》:父母子女的永恆時差,一封遲來的真摯情書

116 回覆
136 Like 15 Dislike
本身佢走去沙灘,我都已經諗緊,唔係呀,個女仲喺到喎⋯⋯
最初希望佢落去散吓心,但直行唔返轉頭已經覺得好大件事
好彩,佢咁愛自己個女,至少唔會係呢次旅程自殺
早排睇咗,好鍾意呢種描述日常片段丶平淡嘅節奏,睇得好舒服,推介俾覺得電影需要劇情推進嘅朋友仔睇
下有少劇透

對我黎講最深感受係,雖然有時見到自己父母都覺得佢地幾唔掂,就好似戲入面Sophie有時會窒Calum,但係都會想像佢地以前經歷啲咩,再諗返自己同佢地差唔多年紀果陣係做啲咩
防狼術嗰part 講落都似
就算唔係被侵犯,都可能係被欺凌
生日歌個段係最難忘
我都有哩份擔心,亦都可能因為咁,佢先放棄上返岸,不過已經身心俱疲係床上瞓咗。第二日佢好認真向Sophie道歉唔止係因為佢發脾氣,可能更加因為佢差啲帶俾個女一世嘅陰影。
巴打講呢幕我真係勁鍾意
一睇到呢幕,知背後意思即刻毛管戙
即刻feel到呢套戲呢個導演真係唔簡單
後嚟知到電影起源都係同父女影相有關
呢種深刻嘅感情,透過電影藝術再度呈現
應該係我近年睇過最深刻嘅一幕鏡頭
呢到係連繫埋佢隻手點受傷
好撚悶呀套戲
一味慢丶拖丶暗示
邊個話好聽, 我屌你地老母
同意係慢,係暗示,不過唔算拖,因為每場戲都有各自想表達嘅意思。

至於悶唔悶就真係睇觀眾代唔代入到角色嘅感受。好理解有啲人係覺得好悶,因為完全無一般電影中出現嘅(drama),不過有啲人如果可以感受到當個女長大後,重新睇返啲錄影並喺當中審視父親喺個旅行中背負緊嘅難處,就會好感動。
Btw, 有啲場景巴打門解讀出個老豆係窮同有尋死嘅傾向,好似唔睇車行出馬路,企喺欄杆,食霸王餐同執地下嘅煙頭。我睇緊戲嗰時都有察覺到哩啲暗示,不過可能我對西人有sterotype,我又覺得有啲西人真係咁on9同貪玩,所以無完全代入到哩個方向去諗。不過,睇完後再諗返成個故事,我都認同佢生活真係好多困難。
佢最後勁爽快唔理價錢咁同個女影個張即影即有
都暗示咗佢已經唔再care錢
因為佢應該已經諗好完咗旅程自己都會結束生命
一個場景一個行為就combine哂窮+尋死傾向特質
所以個女同佢講哩個trip係the best ever,都唔知算唔算係令佢感覺到就算死都已經死而無憾。
仲有抌本買嗰張土耳其carpet
Sophie半夜扎醒嗰幕嘅鏡頭,zoom落去影到張地氈

要諗埋張carpet好耐歷史
由佢大個應該有十幾年以上
一直keep老豆遺物,好有感情
巴打小心爆血管
同之後有個位,係咁對個女道歉
知道自己亂發脾氣(可能包埋行落海灘)
個女話無嘢,佢仲好堅持話係自己錯
最後個女出境依依不捨
係咁轉頭講拜拜,真係諗起都
用既配樂又係夾曬
https://www.facebook.com/watch/?v=151554964573882
“Hello Hong Kong!”
無論你睇咗定未睇《日麗》,飾演囡囡Sophie嘅Frankie Corio都有啲嘢想同你講,去片

真係好好睇 有浪漫嘅感覺 想二刷
呢個小妹好笑容好燦爛,同沉默嘅爸爸好大對比
係好值得再入多次戲院

有啲片,兩人真實演員互動好Cute
勁期待佢哋之後演戲嘅發展
啲配樂係選得好有心思
this is our last dance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞