究竟《國安法》勁d定《鏡安法》勁d

28 回覆
14 Like 56 Dislike

尊子漫畫近半年被政府多次點名批評,《明報》今日報導康文署公共圖書將尊子作品下架,康文署稱涉嫌內容可能違反國家安全或香港法律的書籍,都會立即下架以作檢視。特首李家超在重慶返港後回應事件,他指政府會根據《國安法》審視,亦會考慮書藉是否「淫褻及不雅」,「帶動我哋覺得道德上不良意識」。

李家超回應尊子事件,他稱「香港係有新聞自由,有言論自由嘅」,但他反對任何失實、偏頗、污衊及誤導的訊息,他指政府會「直斥其非,以正視聽」,又指傳媒機構有責任。
至於李家超本人是否樂見尊子漫畫停刊,他沒有正面回應,只表示政府每日都收到不同意見,包括尖銳提問,亦有議員及市民向政府提出不同意見及批評,「日日都發生緊」。他強調不會容許、亦必須反對任何失實、誤導、偏頗、污衊的訊息,媒體有責任審視自己是否符合「公眾期望及社會操守」。

他又稱,「簡單嚟講,如果任何一位朋友,成為失實、誤導、偏頗、污衊報導嘅受害人,相信佢都會出嚟講,(報導)對佢不負責任」。
大家都有異曲同工之妙

《國安法》
《鏡安法》
同級數
我地連登仔驚閪鏡安法咩
仲有防安法 連登唔屌得bts樣衰
外國勢力唔計
兩邊都好多農民工樣
香港算好,去到外國俾ARMY diu到體無完膚
不嬲連登kpop公海嘅人都成日屌防彈,反韓嗰班屌又係屌防彈先,點唔比
仲要拎一隊化曬妝嘅相同另一隊訓訓下比人摷起身玩game嘅相比

對住鏡安法你del 咗d social media ac 就搞掂,國安發你上太空都唔掂,佢哋有宇宙通行證
韓國果邊如果唔俾diu, diu得仲勁
鏡安法可能都有,你唔讚就已經觸犯架啦
哦 化哂妝喎咁又點?
佢哋對眼做咩唔挈大啲?睇唔起觀眾?
大家都話係有言論自由,但一定要讚,反對意見、令人感到不滿,唔開心就係唔尊重,就係抹黑,唔俾用粗口,唔俾用諷刺手法表達
哦 化哂妝喎咁又點?
佢哋對眼做咩唔挈大啲?睇唔起觀眾?

原來係崇日薑粉

對眼咪同薑b一樣睇唔起人
岩岩在fb被老姜糖纏住
邊個PAGE,我又去玩下
d阿嬸爆血管又話你欺凌架啦
你都好意思
攞化哂妝set哂頭嚟同啱啱瞓醒嚟比
疆屍戇鳩真係唔係扮
點解
之前成日笑9 BTS 架

Gif
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞