26歲人 身邊個個事業有成 得返我一個on99

212 回覆
390 Like 28 Dislike
點解得返自己一個原地踏步

好想喊
我陪你
想知點先叫事業有成?
好似得返自己一個原地踏步
我明 得返自己一個咁
返3年工可以點樣事業有成
咪又係打份工
身邊唔少朋友一係已經考咗個專業資格 一係就兒子/女兒

我就仲未考到 又唔係女兒
起碼佢哋有個專業資格都算la
但係你係水炮車喎,成個香港都係你話哂事嫁啦
唔記得自己login 改唔到名

真點唔係水炮車
講真 , 睇餸食飯架啦

有個fd 33歲 , 冇讀大學但又唔捱得 , 都係揾啲舒服工 , 14k一個月 , 同屋企人一齊住 , 睇台面佢係最廢果個

但佢知自己事呀 , 冇去拍拖追女仔 , 自己揾夠自己洗 , 慳慳地呢幾年都可以買到玩具 , 靚錶 , 仲間唔中去下旅行 , 一個月唔洗慳住洗都有錢剩

佢肯定係我地活得最開心最成功既一個 , 反而好多人追求好多自己能力範圍外既野 , 日日都生不如死

唔係叫大家學佢 , 但我欣賞佢係自己能力內選擇最好既生活
純粹係覺得屋企人使咗咁多錢供書教學 唔考返個牌好似好枉費佢地嘅心機 即使佢哋冇俾壓力我

同埋我對我自己做呢行都幾有passion

努力完都係achieve唔到有啲無力感
26都算應該比較成熟既人 , 自己拎個努力向上又可以享受生活既平衝點啦

唔係你之後老咗咪又係怨自己後生冇點點點
佢地事業係啱啱開始
我唔係要求大富大貴 俾我考到個牌就ok

但係我未考到
但係我連開始都未有得開始
多謝巴打

你嘅advice我會好好記住
我36歲啱啱仲失埋業
屋企應該有啲錢先可以咁玩

父母老咗14k等含都得
Same
唔會啦 , 佢屋企係公屋 , 兩老打份pt有每人揾萬零蚊

加埋14k , 3個人都係揾33~35k左右

咁應該唔算有錢掛? 極其量佢最大優勢係住個到慳好多

但離「屋企有啲錢」仲差好遠 , 呢個亦係佢疊埋心水唔會拍拖溝女既原因 , 唔想有女仔要跟佢捱 , 一家三口開開心心生活就算

兩老根本一個月一萬都洗唔晒 , 兩老退休 , 有少少多年積蓄 , 加埋老强生果金都夠洗 , 應該都唔會要個仔有咩負擔
我失業添啦
去考差佬咪得 咪又搵到錢又惡哂 不過斷六親咁解
人地可能無錢溝唔到女日日以淚洗臉,對住朋友就強顏歡笑 搵咁少行出黎個人都無乜自信 ,得閒請朋友食餐飯都心痛,加埋人係會孤單 如果有女陪佢過世都好 ,唔係日後有苦得佢自己知

建議開導下你朋友 搵多少少 兩萬幾都好 再搵多個伴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞