有車主無過隧道「易通行」帳戶被扣錢 稱對系統失信心撕車輛貼報警

148 回覆
267 Like 9 Dislike

【Now新聞台】「易通行」周日起已經實施,有市民在沒有駕車的情況下,被通知「易通行」帳戶被扣錢,他指對這系統失去信心,亦已就事件報警。有資訊科技專家認為,可能是車牌被盜用,或隧道鏡頭認錯車牌。

羅先生:「真的被嚇死,無故說我行了尖山隧道,扣了八元。我感覺我的車沒有行過,難道我被偷車?」

羅先生星期一,駕車接完兒子放學,就一直把車泊在家樓下,但晚上看手機時,突然發現有短訊通知

「易通行」被扣錢,但期間他沒有用車,自己亦是唯一有車匙的人,下來看車子仍在,甚麼都沒改變過,車和(車輛)貼都在原位。

羅先生:「非常兒戲,未來全香港都要用「易通行」,我們不用「易通行」不能過隧道,它有這麼多錯誤,我未來要不要用?難道不駕車、不過隧道嗎?」

羅先生立即致電運輸署查詢,對方說會五日內處理,但不能停用。他亦到警署備案,警方確認收到。他還是不放心,把車輛貼撕下來收起,又取消自動繳費。

羅先生:「我沒用車他已扣我八元,說我經過了,未來都不知道要怎樣信它。(今次八元是)幸好尖山(隧道)收費八元,未來我們面對全香港隧道,都是被它自動扣錢,如果不停行,好像人家的生財車、的士,可能過千元。」

有資訊科技專家認為,若車牌被盜用或字體不合規格,都有機會出現這情況。

資訊科技商會榮譽會長方保僑:「易通行系統本身有鏡頭車牌識別系統,影到車牌後將繳費通知,發送到應用程式。還有一個可能性,本身鏡頭拍攝的車牌字體,可能不符規格,字體太擠迫或古怪而認錯字,駛過後卻辨認為你的車輛,於是發通知給你。」

他又指出車輛貼是RFID無線標籤,道理和八達通類似,無辦法複製。
佢撕自己果個落黎做咩
絕食抗議
原來淨係車牌都得,咁貼咩春
如果比人盜用左
咁佢撕落來有咩用.
信用卡俾人盜用,等我剪咗自己張卡先

開心香港
所以無諗過貼
又核特,曬得多又會有膠漬
Mlxxg
請律師慢慢告囉

無腦
有RFID 之後個系統要加個CAM 去認車牌,
咁唔差在要啲車主係車尾玻離貼張A3 咁大嘅QR CODE 俾佢SCAN 啦。
有資訊科技專家認為,可能是車牌被盜用,或隧道鏡頭認錯車牌。

New XG
跟本就唔使嗰張嘢
唔撕走做乜?
人地個車牌有問題
但扣我錢
喂, 又幾好喎呢個提議
幫藍屍作定標題: 全球首創 QR code 收費系統, 美國驚呆了
認錯唔出奇

我試過去sell hk 場, W 認左做 V
已經係政府字體
因為RFID唔係100%
而家係用RFID+車牌去補漏
Autotoll本身都係RFID+車牌
鬧正苦啊,報郭安先
突字車牌好似準d
垃圾過autotoll
跟住個CAM 去自動OCR 又都唔係100%,
仲要話字型唔啱所以認錯,
要車主自己去投訴再補漏。

咁都係不如車尾貼返QR CODE 算啦。

I love HK IT
羅先生應該好快被捕
之前一路唔話比人知只要有申請唔貼淨比佢影到車牌都過得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞