裝修兄弟還是裝修學院好?

31 回覆
1 Like 4 Dislike
都係因為啲可能離開香港,對於毫無裝修常識的我嚟講,一定要上下呢啲課程吧
LM
拉開少少話題sor..

英國宜家真係好多你呢d 撚樣,
學過兩堂就都當自己大師傳接客
估計佢都係學黎執下自己間屋姐
黃師傅都學師20年,先入到大行做判頭
學一兩堂以為可以入行
你當人弱智定係高估自己能力
黃c苦條撚樣應該再學多廿年
真係唔好意思,我呢啲撚樣都淨係想搞搞自己屋企水龍頭呀,電線插蘇定唔知乜嘢好啦,我連講都唔識

就係聽到英國當地啲師傅好仆街
所以先想知多少少,睇吓有冇得自己搞
樓主邊到有話入行

人到外國間屋多野搞過香港
又無咩可能成日搵師傅
樓主依啲做足準備自學態度明明好好
其實只可以同你講冇乜用
吹 繼續吹
你係上過邊一間?
點解話冇乜用呢?
有冇人呀⋯⋯
我都想問 我都想學
喂喂喂
上過呢間叫不學無術 教得好好 又唔貴
https://www.facebook.com/todaylearnmore
去cic學啦 唔駛錢又有津貼
你唔係英國當地就唔好扮晒咩都知啦
我好多年前上過
基本上無咩用
教啲嘢太皮毛
講礸牆
你去到英國基本上都唔會用到石屎礸
講電
佢教你裝插蘇
基本上都係跟色隊落去
有中三physics 都識
但重點完工後點測試又無講
點解要跟佢學
裝修兄弟個老闆勁衰的
之前新屋揾過佢做少裝修
髹油同做少少傢俬咁
普通髹油果part只係揾個女工黎搞
髹油一日是但交貨
完全唔掂
髹到一達達岀晒界
勁唔得
仲要唔鋪地下先
搞到成地都係油
一開始仲要勁串話唔好再煩
髹油果part佢唔再搞了 唔再收我$
咁簡單啦
我就through call師傅app叫人上黎報價
上黎睇的幾個師傅都忍唔住係邊間搞到咁
但到last就交番場要收尾數果日
就突然180改變扮晒好禮貌
話突然見倒d髹油好唔掂
會幫我執番
結果當然都係talk shit啦
到最後個老闆粒晒水
只敢叫佢老婆岀面
仲話要再帶多個專業的師傅黎搞髹油
但上到黎要我地比左尾數先會比$師傅買油搞
大佬呀,個髹油師傅都o晒嘴
當然我地係唔會比啦 我仲即刻播番呀老闆好串話唔收$收我揾第二個髹油的對話比大家聽
結果佢地都係要賴死幾個鐘先肯走
事後call師傅app的師傅三日就搞番掂靚仔晒
所以奉勸大家千其唔好再揾呢間野
一肚氣!
兩間都係教皮毛野
對啲師奶妹妹就好新奇

但學完去返real case
兩間都係會advise你俾錢搵人整
純粹for自己屋企維修保養
就上網自學算
你所講既皮毛野其實大部份人都唔識
識既當然好容易, 唔識既基本上唔會敢落手搞
講鑽牆你識既話留意返個位有冇藏喉就得
鑽衰左最多咪搵水泥或者英泥寶泯返去
唔識既話中左喉/鋼筋/空心就成個企左係度
講裝/換插蘇你識既係跟返線落去就冇問題
但有D仆街會唔跟套路, 火線用黑色水線用藍色都見過
唔識既話可能換個陣唔打大掣又唔帶絕緣手套電死冇命賠
駁唔岩線有火花跳一跳掣又係成個企左係度

PS: 以前做過裝修, 屋企水喉/電/鑽牆都係我整, 到我搬走左我阿媽叫細佬搞, 佢完全搞唔掂, 仲時時比我阿嫣話廢
其實總結都係乖乖地搵專業嘅搞啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞