加拿大女消防員為推廣性別包容, 舉行演習, 火勢失控成山火

29 回覆
43 Like 17 Dislike
☕️☕️☕️
女人
然後搵男人救火
自行翻譯少少, 方便大家:

加拿大women’s firefighting conference, 在第一次Women-in-Fire Training Exchange中, 為促進"多樣性和包容性", 安排左一次"受控山火訓練" (A prescribed burn)

最後"受控山火訓練"失控, 變成山火, 影響附近民居
Ys 女人幫我救火
旅遊勝地banff
點解要特登拎女人出黎打飛機

我有啲女同事以前係做wildfire firefighter咪又係咁 我知男女做都好辛苦 份工又危險 又唔會見佢特別拎呢樣黎講
有無睇清楚, 係放火燒你
搵女消防噴水救, girl power
bitch act like bitch thing

個火有岐視女性
乜撚嘢受控山火訓練
唔識英文又無知唔好出嚟鳩噏啦

Prescribed burn 係策略燒除,係不嬲都有管理森林嘅一種方法,用人為控制嘅火種避免自然發生嘅山火,負責執行嘅係管理山林嘅園方,唔係消防部門

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/策略燒除

唔係乜嘢女消防員為咗推廣性別包容放火舉行演習
係Banff園方搞出嚟管理山林,女消防員團體負責assist

決定放火嘅係園方,意外發生後園方話有女消防員團隊幫助令火勢受控

意外最主要起因係園方揀咁乾燥同大風嘅日子做策略燃燒
關在場負責assist嘅消防員咩事

事實上策略消除不嬲都有爭議性,因為易意外變成不受控山火
同一個地方Banff舊年十月已經有prescribed fire演變成山火
https://calgary.ctvnews.ca/prescribed-burn-in-banff-national-park-expands-beyond-boundary-1.6119569
唔通呢次又係女人搞出嚟?

最搞笑係Facebook有個支那仔同樓主一樣咁small dick energy貼啲仇女propaganda將件事spin去女人嘅錯
下面一堆真男人反駁
Zizhou Liu
燒山好嘢 多謝燒山
你咁又逼死咗個連登仔
樓主呢?
我惟有承認自己英文差, 造謠生事
你唔係英文差
係on9
係不求甚解
係唔識扮識
就算你日後IELTS 考10分滿分
你都一樣會開返呢啲on9 post
做人最緊要認清自己嘅問題係咩
連登獨醒撚又一傑作
學男消防員出月曆咪好囉
有體能 有知識就無問題
茄暈好波做下research先屌人咪幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞