AlipayHK:近25萬人用完首期消費券!

32 回覆
2 Like 8 Dislike
政府第一期消費券派發超過兩星期,儲值支付工具之一的AlipayHK表示,截至今個月1日,近25萬用戶已用完首期消費券。 AlipayHK表示,五一假期市道暢旺,首3日的商戶生意額較去年同期飆升近1倍,其中電子產品、珠寶、服飾及餐飲行業升幅最為明顯。

港人外遊內地和澳門依然是首選,內地幾乎所有城市門店和澳門近9成商戶,都能使用AlipayHK付款,五一假期跨境交易筆數比上周同期增近5成。而港人最愛到的大灣區城市頭五位是深圳、廣州、珠海、東莞及中山。

https://www.881903.com/news2/local/2485456
咁快?買乜嘢?
第二日已用完
3k有幾多
公佈之後有咁多時間比你撚買咩
我仲有2千幾
搭車 食飯 買野
剩係滿足基本生活所需都好快用完啦
有幾出奇
政府第一期消費券派發超過兩星期,儲值支付工具之一的AlipayHK表示,截至今個月1日,近25萬用戶已用完首期消費券。 AlipayHK表示,五一假期市道暢旺,首3日的商戶生意額較去年同期飆升近1倍,其中電子產品、珠寶、服飾及餐飲行業升幅最為明顯。

港人外遊內地和澳門依然是首選,
內地幾乎所有城市門店和澳門近9成商戶,都能使用AlipayHK付款,五一假期跨境交易筆數比上周同期增近5成。而港人最愛到的大灣區城市頭五位是深圳、廣州、珠海、東莞及中山。

即係消費卷可以直接用落大陸度? 我以為剩係俾用落香港消費
等等先
唔係燒肺券lock死咗唔可以overseas payment㗎咩

咪係
唔明點解可以撈埋一齊講
除非又係propaganda
其實都係個QR CODE
搵間所謂港商支部代收未DO得囉
D電子消費咁進步
咁又有矛盾
啲深圳、廣州、珠海、東莞及中山嘅ranking喺邊度嚟?
仲有千幾蚊
睇交易額同量掛
斷估個app唔會check gps啦國家咁注重個人私隱
咁少 ?
有大陸人自爆 拎香港消費券拎去賣…..
https://lih.kg/3363178
「小粉紅」 我都已經離開了香港,
還收到香港政府派1500消費券,多謝港府!

https://lih.kg/3362890
你話呢啲電子貨幣幾好,一路幫客戶mon住消息記錄
水貨街果d乜乜貿易公司咪本地商鋪
3K拎哂黎買機票 帶往外國經濟
仲有千幾左右,只用係每日返工交通同埋食lunch,唔會額外消費
仲有二千幾左右
超市加價加到飛起
衣食行一家好快用晒啦
根本未拎,冇打算買野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞