美國加州超市開始幫貨品上鎖

542 回覆
329 Like 18 Dislike
咪玩啦 呢幾年留得係美國都係土生土長啦
之前坐uber個司機聽到我話會經過SF佢話我做乜咁睇唔開
連登右柒: 我唔知我睇唔到 總之紅州no.1
係香港先警力咁多
佢地會話排50的係藍州
執法不力都係一個問題
因為加州有一大堆左膠政客 白痴政策
警察呢邊拉完 DA果邊放返
結果班警察連拉都廢事
而且一大班左膠要毒品合法化 反對政府驅趕露宿者
火上加油 搞到個問題愈來愈嚴重
其實識好多響sf高收入嘅都住apartment. Sacramento而家多左新嘅luxury apartment 啲人就搬過去
Sf而家咁多homeless. 成個union square都係homeless.

Sf啲屋又貴又細又舊, 超有錢嗰啲就住Belvedere, upper middle class先住sf, 但係佢地都唔想住sf,啲apartment又舊.

響LA都大把upper middle class住apartment.
其實最撚恐怖係所謂最安全既NH都成1710/100000
換做香港=十幾萬人要坐監
仲要只係reported

真係未聽過有錢人去住oakland apartment
偷一件牛扒就緊係影響唔大
而家班力架成日偷
偷10件影響大?定100件先影響大?
我唔知啦

總之人哋take得action唔係就已經代表有可見嘅影響?
花咁多人力物力喺全國多間舖裝櫃裝鎖屎忽痕定太多錢無錠洗啊?

真係一啲business sense都冇
係啊啲manager圍埋開會係會講:唉啊好擔心啲消費者買唔到啲牛扒啊
仲離地過tvb啲對白
開會圍埋緊係講個revenue同product consumed嘅gap點解會咁大,中間消失咗嘅數字好大,要搵方法解決
有架,Oakland近Alameda,同碼頭嗰邊有啲新起嘅apartment. 有fd住channel house 勁靚。Sacramento以前都好垃圾架,不過而家多左啲新luxury apartment 都叫好左啲. 呢啲apartment起碼有garage先,又冇咁多嘢整. sf啲屋超舊又壞呢壞路.
咁巴打你呢?
你都係做it?
就算LA都好,都好多upper middle class都住apartment. Art district, weho之類,其實唔係個個都想住house, 住apartment嗰啲就係唔想take care個花園,少啲嘢煩,啲草死又俾city開ticket, drought淋水又俾人開ticket.
咁當然有班咁嘅人

但真係無聽過有人會話去住oakland仲要apartment

花園呢d好多都成條街夾錢揾人take care

咁新apartment有好多, 但管理費仲甘啦
唔係

我廢條黎
你搵下 Oakland luxury apartment就有架啦,Channel House勁靚。

邊有夾錢成條街take care. House個個都係自己來,搵人take care係剪下草咋嘛。淋草都係自己來set timer. 一係住Condo/ townhouse. Hoa包晒成個complex. SF啲Hoa都好貴。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞