大學生學投資

8 回覆
0 Like 1 Dislike
有5皮野現金,有無咩穩定投資方法?例如定期存款。
(吳鎮宇:教你點用5000元)X10次

https://m.youtube.com/watch?v=dNQGJutRN_U
all in tqqq
歡 迎 投 資 基 督 教

不要為自己積聚財寶在地上;
地上有蟲子咬,能銹壞,
也有賊挖窟窿來偷。

只要積聚財寶在天上;
天上沒有蟲子咬,不能銹壞,
也沒有賊挖窟窿來偷。

因為你的財寶在哪裡,你的心也在那裡。

聖經《馬太福音》6章
學生對比打工仔,多咗嘅係時間同容錯機會,少咗嘅係賺錢嘅能力;我會建議反而唔好用晒嚟投資,而係去玩或者增值(投資)自己。

1. 其實50000蚊到你返工嗰陣就好少,三個月糧已經搵得返,所以你有本錢用咗佢
2. 用嚟旅行可以見識下世界,例如飛去歐洲睇文化歷史,當然前提係你有興趣
3. 學車或者學任何興趣,返到工就冇乜時間學
4. 投資可以試下高風險炒股或者 crypto,目的唔係賺錢(新手一定會蝕唔洗擔心),而係令自己知道有咩 work 有咩唔 work,日後返工出糧就知應該點擺錢喺唔同地方

Sorry for 有少少答非所問,但係係真心建議。
首先要承認你係賭緊錢唔係投資
買今晚車路士贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞