第一次砌機,求意見

84 回覆
0 Like 17 Dislike
小弟第一次砌機,想請教各位意見
主要用嚟打機(3A同steam game)、睇吓YouTube
平時會用兩個Mon一個1080p睇片睇攻略,一個2k打機
如果13600+4070ti夠唔夠用?
另外我應該再砌平少少(13400+4070/等4060ti?)玩夠三年左右平放出去換新機,定係直接4070ti用返五年以上再換新機抵啲?但五年機到時係咪冇人會收?

砌機list:
Intel Core i5-13600KF
ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI ATX 主機板 (DDR5)
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 ti 12G GDDR6X OC
ADATA XPG Lancer RGB DDR5 6400MHz 32GB (2x 16GB)
ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 4.0 x4 SSD
Valkyrie E240 240mm CPU 水冷散熱器
Antec HCG GOLD 750W 80Plus Gold 金牌
Corsair iCUE 4000X RGB ATX 機箱 - Black 黑色
加少少4080
唔好用adata
砌機唔睇價錢
咁砌機其實應該平砌玩兩三年左右賣出去定應該用五年以上抵啲,因為我見好多保養都五年或以上

Ram嚟講Adata好差?
睇價錢㗎,所以上唔到13900+4090
打機既話ssd直上2TB喇,而家ssd咁平
加少少4090
Ok揀返WD個牌子係咪都冇問題?
4070 都 13900 啦
講真去油耳度抄條伏list再擺上黎會好啲
ADATA = SHIT
1 --- I5 轉I7
2 --- 水冷轉塔散/360
3 --- 750W 轉1000W
4 --- 4070TI 轉4070
5 --- 可以一直用到壊先再換機...2手電腦無咩價值, 另外較為環保.
Samsung 990pro啦
揀返g.skill/Kingston會好啲?
4070用1000w唔會太多咩?同埋有冇邊款牛推薦?seasonic ?
Ok thanks
你套嘢性能都幾撚勁喎,你水冷240? 唔建議。上360
同埋B板冇得超頻你用張出嚟70ti純水嘥錢
2隻都無用過
之前用過Corsair 同KLEVV都無咩問題
壞唔壞就撞手神, 不過ADATA就成日聽到話會壞
可以聽依到巴打執一執條LIST先

最緊要定左條LIST 去到話無貨都唔好轉
咩比多100換第2個牌子 有時大牌子都唔一定係好野
https://lihkg.com/thread/3374385/page/1
4070 唔抵買wo,巴打識唔識 750W 夠推晒i7+4070ti
我諗住240夠壓13400
唔識CPU超頻所以揀B板,用B板唔應該配4070ti?
明白
應該揀4070ti?
我都有上網睇到4070比唔上3080,但有考慮會唔會用三年平賣出去,所以先4070唔使蝕咁多好似
砌5年機, 3年後升級張顯示卡,放原本果張。
CPU 到時睇需要再決定升唔升。

ram 嚟講其實大部分 ram 廠嘅差別都唔大,俾得你一世保代表廠有信心唔會出事。
不過somehow 香港出事嘅 多數都關nodata 事,所以有筆直就避無筆直就照去。
明白,唔該師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞