月供成係唔係新一代價值投資鼻祖?

13 回覆
1 Like 0 Dislike
教大家只買不賣就可以

成哥最新 Facebook post
-----
最近個市又弱翻少少,見到多左網友有負面情緒,我就無理市況,最近忙趕書展的新書,努力中。剛剛寫到以下部分,可以分享比大家,正是教讀者點面對跌市:

大部分的投資者,的確較喜歡升市,但真正有實力的投資者,反而喜歡跌市。

重點是「價格」與「價值」的概念,當你掌握這點,你就會明白,只要企業質素不變,投資者根本不怕跌市。因為跌市不會令真正的企業價值改變,只是價格向下,即是提供一個優質股減價的機會,這是一個難得的買入時機。

如果你只懂集中在買賣差價,你當然認為升市較好,但如果你提高層次,用企業角度投資,用「只買不賣」,「買入後等企業成長」的角度進行投資,跌市是提供買入時機,而不是令你財富損失,當你明白這點,你就會喜歡跌市了。
咁有邊幾間係真正嘅企業
就有有都好啦
月供成都只係會叫人買2800
3110點睇
價值投資 唔等同 只買不賣,死揸爛揸喎
煤氣16蚊到而家仲話有潛質,diu 渣撚左好多年喇我,負緊50%,都仲渣緊,佢唔係月供成,係鬥長命成.
月供成係咁上下料,唔好有咩期望啦
等到你60歲發現左,想鬧佢都冇力鬧
拎支拐杖打佢?
神棍不可怕,
可怕的是有人相信。
咪同革爾一鳩樣
無睇月供成但有喺牛牛月供分散下個倉啲平均成本
人地成日都出書,真係好忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞