銀行 Banking Career 討論區 (15)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想請教吓
見linkedin 都幾多人做過Bnp 個global market trainee
係咪唔算難入

Bg 三大bba 升yr3,想做ficc snt
今個暑假剩係得big4 assurance 返
唔該想問下corporate bank有咩entry位🫠,見親都係要幾年工作exp,無咩方向。
Cv有冇其他野先
Gt/mt program
得兩個investment case comp,但係冇名次的
都知個profile柒,所以諗緊靠placement/trainee洗底
咁可以收收皮先
Defer 一年仲要搏到大行 snt placement ,你都仲有可能
唔係就睇下daddy有冇能力
冇就等讀master
唔該晒ching
會唔會可以由aml/kyc entry位入手🤔
你可以試下搏下細 asset man investment 嘅
不過唔好太大期望,因為今年佢哋都喺咁cut人同headcount
仲有想入bnp仲要global market就一定要啲大行snt, ibd, global banking placement先有啲用
仲有如果ching有碌鳩既話又可以輸人一步,你可以睇下啲人linkedin做咩intern 就知自己有冇可能
呢啲好睇networking,同埋linkedin睇到
啲人同個位ching bg 差得有啲遠
明白唔該晒你 
總之砌返好cv先
你可以試下同你商學院個院長打好關係,因為我之前聽三大嗰啲人講話大行係有位畀佢哋

或者你要睇下會唔會真係有個師兄好好人refer 你入去。 唔係嘅話就真係要好睇緣份

不過如果你係女仔嘅話呢就多好多嘢做, 咁就容易啲入返去
有冇人想入恆生retail
Referral 6/4 分 你6
Tg: orz_zr
background check + TU check成2星期 會唔會打比HR問進度?
想問吓personal Banking executive 好唔好做?
係咪都係冇乜Career path可言?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞