想讀教大個心理學master是否不智?

18 回覆
4 Like 10 Dislike
利申非心理相關degree,純粹有興趣想讀同入行

個個都話讀心理出嚟做萬三文員又話一定要讀上去先得如果唔係又等於冇用⋯⋯

係咪真係咁垃圾?
你諗下你讀完入行可以做咩
讀IO psy(應該唔洗psycho degree)
有諗過幫人做輔導/治療
本身係media方面的
姐係出面喲幾千蚊course?
去讀counselling
非cp, ep, cop既話心理學同輔導、心理治療係一d關係都冇
你想做輔導不如讀msw、輔導碩士好好多
唔係要用呢個野跳入去再讀上去先到counselling咩?唔太識請指教
意思係心理學有除咗co,ep,cop之外嘅出路?如果我入唔到呢啲科,除咗做文員仲有冇得救?
意思係如果你係入行係咩左輔導/治療,咁如果你入唔到cp、ep、cop既話,你讀完係冇用
而如果你msw/輔導碩士都入唔到,更加唔洗諗入cp、ep
就算入到cop,都唔會比你msw/輔導碩士學多幾多野

如果你係為興趣讀當然冇問題
但為左入行,千其唔好讀心理學碩士
Thx 巴打
你咁樣講我即刻明晒
的確我都係睇咗興趣先會話想讀心理然後如果讀唔掂再去輔導(諗定條後路呀嘛
所以先冇話諗Msw嗰啲
最希望梗係順順利利,讀完就上CP
其實我都係次輪申請中
連收唔收都未知
而家咁樣問一問個心都定啲
組織及職業心理學
LingU/中大有
教大master就咪讀啦 呢間嘢得PGDE讀得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞