(認真討論)美債長債定短債

18 回覆
0 Like 1 Dislike
而家好似已經到加息周期尾聲?係唔係應該掃長債?
冇人知未來 你覺得係咪買長債囉
FT有美債?
點買?
trading > fixed income
TLT入場門檻較低
短敏感啲可以賺多啲
但要賭岩年期
長債比短債對利率更加敏感
買長債係諗住賺息定賺差價?
長債係要買 但你要留意價位 如果30年債去到3.5% 其實已經price in咗好多減息空間 我個人黎講只接受到4厘加倉 Tlt 大約$100到
有無師兄喺牛牛有入美國國債
研緊想入半年try try 純想等佢到期收息
Why not both
10年債都已經覺得好長30年不了
真係?TLT係加息前成140-150
當減息減唔返去挨近0%,正路都唔會係100蚊左右咁上下
可以賣㗎喎
而家開始 long duration, 30年長債息照計未必上得返4厘。買 TMF 3x 長債 ETF 啦
因為其實yield curve已經掛得好西利 我睇好多時間30y都係比FFR高1-1.5% 我當高1% 如果用而家3.8%計 我覺得而家已經price in到FFR去2.8% 姐接近FED口中既中性利率 雖然我覺得中性利率係呃9人 2018去到所謂中性利率都要調頭行 我覺得真係要救市時 FED一樣要大注大注減
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞