針刺實驗下,"比亞迪刀片電池"沒有爆炸,李家超不禁為之拍手!

105 回覆
11 Like 126 Dislike
考察團先到展覽廳,參觀比亞迪針刺實驗室,觀看兩種不同電池,被針刺插入後的情況。實驗模擬兩種電池因交通意外等情況,有異物插入時的安全狀態。其中,三元鋰電池受到針刺插入時的發生爆炸,溫度瞬間達到600攝氏度以上,而比亞迪刀片電池則未有發生變化。李家超看完實驗後不禁為之拍手

https://topick.hket.com/article/3509505/%E3%80%90%E5%A4%A7%E7%81%A3%E5%8D%80%E8%80%83%E5%AF%9F%E5%9C%98%E3%80%91%E6%AF%94%E4%BA%9E%E8%BF%AA%E8%B4%88%E4%B8%83%E4%BA%BA%E8%BB%8A%E6%A8%A1%E5%9E%8B%E3%80%80%E6%9D%8E%E5%AE%B6%E8%B6%85%E8%A9%A6%E6%90%AD%E9%9B%B2%E5%B7%B4%E5%BD%A2%E5%AE%B9%E5%A6%82%E3%80%8C%E7%A9%BA%E4%B8%AD%E7%89%88%E8%BC%95%E9%90%B5%E3%80%8D?mtc=10009
即係本來應該爆炸
三元鋰電池? $3 battery?
大陸只有炸彈唔會爆炸
淘寶$3 鋰電,唔爆至奇
唔係量產版本,實得㗎
磚又點會爆炸
似攞你命3000實驗室

唔會爆炸成為最大賣點
2個都嘟住個嘴
點解佢成日周圍參觀
唔係好信佢用真電池試
china is strong now
我覺得自己真係好口賤
但大口狗真係好撚樣衰
老貓
尾國的會爆炸
應該爆唔爆
唔應該爆就爆
真刀片
佢隔離個女人好似唔錯咁喎
其實係唔係好易整
例如整舊大膠包住粒細電池再描準啲膠拮落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞