Apple於台灣推出Tap to Pay,用iPhone受信用卡付款,成為美國後第二個國家使用服務

28 回覆
7 Like 0 Dislike
唔洗卡機 用iphone 收 iphone喎
中國點解無
已報國安
台灣只是一個省
正wo 可以直接iphone 收錢
會唔會增加騙案機會?

有咗fps, 方便咗騙徒呃錢喎
台灣iphone撚最想要內置悠遊卡到依家都無
張卡技術太舊, 冇咩機會支援到
但三叔有喎
果粉啞左

利申:用apple
咁三叔塊chip真心好用過Apple
係果粉唔認

同埋其實係悠遊卡公司唔肯洗錢
9成卡都仲係用舊技術嘅Mifare Classic
情況有啲似八達通強制所有第一代八仔換新卡
然後換晒啲機, 唔支援第一代卡
跟住就乜pay物pay都入到八仔啦
不過台狗唔肯洗錢換卡換機
根本錢問題
咁三叔機都run到舊技術,即係有能力解決問題
睇死你啲台狗冇得入卡都照買
係獨家問題,等於當年Suica喺日本甚至全世界iPhone都support,但發達通同Samsung簽咗獨家,過咗獨家期先support
台仔都換緊新卡
三叔悠遊卡仲耐過八達通喎,唔知簽咗幾多年獨家
換完再返嚟討論
癡Q線, Mifare Classic同冇security冇分別, 10年前就唔應該再用
口交部
堅決反對
強烈譴責
嚴正交涉
好嬲好嬲
啫係話閘機係support 新舊卡

如果純安全問題,只要喺iPhone 上嘅卡係新super card 就得

其實依家可以用iPhone 幫新卡增值
都係嗰句
肯定你班台狗唔會因為Apple Pay冇悠遊卡而唔買iPhone, 所以咪唔洗急做俾你
我覺得係悠遊卡唔肯蝕手續費

當年八達通都係因為喱個原因遲咗好多先搞
咁當年iphone無八達通都一樣啫,點都會買,八達通咪又死死氣出喺iphone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞