貴州「村BA」紅到美國 | NBA 球星 Ben Simmons 捐贈球場助貴州村民

15 回覆
1 Like 6 Dislike

由俗稱「村BA」的「美麗鄉村籃球聯賽」掀起的農村籃球熱潮,不單紅遍中國內地,更引起美國人關注。NBA 球星,Brooklyn Nets 後衛 Ben Simmons,近日在新聞發佈會宣佈,向貴州一個農村捐贈一所球場。

嚟自澳洲嘅 Ben Simmons 話,佢16歲時第一次去中國打籃球,之後亦以 NBA 球員身份去中國訪問,深受中國人嘅熱情感動,最近留意到「村BA」嘅新聞,更受到激勵,決心與中國人分享籃球喜悅。Simmons 所捐贈嘅球場設於貴州安順市附近嘅馬場鎮,小鎮位於海拔1,200米嘅高山,人口只有5萬。而 Simmons 會同村民合作設計球場,至於佢會唔會親身去貴州球場露兩手,暫時就未聽到有呢個計劃。
親身去教班大陸閪射三分啦
為去CBA鋪路?
勾結境外勢力喎
所有好事喺中国 最終都只會變壞事
定係班大陸閪教番佢轉頭
Ben Simmons已經準備好同佢地做隊友

最癲連普京都有份打
https://youtu.be/m3-m_PcN5P0

獎品仲有白米
貴州高比 貴州奧尼爾 貴州普京
藍網用哈登換呢條友
葉問呀?
我要打十個
薪水小偷變球星
似啦. 過埋份肥約都無球隊咁要佢.
班西文醫好條腰未。一打得差又話腰痛。但日日都影到佢同囡囡行街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞