淺評會員陳夕教授大作《黑暴午夜》

69 回覆
9 Like 121 Dislike
先由修辭藝術方面點評。總括而言,《黑暴午夜》遣詞造句雖有瑕疵:首句嘅拿字用得過於直白,不夠味道;「黑暴 人聚集民陣煽動」嘅人字純屬塞字數,「想走卻都冇路躲於天腳底」嘅 都字亦然;「一起周街叫喚嗌到徹底」嘅徹底兩字含糊而不能帶出美感效用,只能講係用得不夠精準,但整體大致暢順,有一定可閱性。
可圈可點嘅係,「天使 彌漫著迷幻作用」中彌漫兩字用得別具心栽,將迷幻作用依樣概念性名詞形象化,有一定藝術成份,可稍作玩味;兩個反字排比短句,反政府中性名詞在前,襯出反社會嘅貶義亦顯露出詞人有一定嘅文學修養;「黑色午夜 煲不見底」中明明係手足嗌煲底見,但偏偏因為黑色午夜而煲不見底,實屬諷刺,可見詞人嘅逆向思維運用純熟,令人眼前一亮。

再講結構方面,雖然《黑暴午夜》距合格嘅三及第尚有一段距離,但仍然不能否認係一塊靚嘅五花腩──肥瘦相夾,書面語口語互不衝突。當然,連登充斥着大量公開試太監奴隸,見到口語一定起撚曬鋼,依度要用返連登仔唔理藝術價值、但求夠貼地夠情感投射嘅劣幣驅逐良幣藝術眼光加以反駁,畢竟《黑暴午夜》可謂當中佼佼者。

最後,講立意方面,《黑暴午夜》不過係拾某啲官媒喉舌牙慧,冇乜特別,然而一篇文學價值斐然、政治情感豐富嘅改詞竟然招惹不少負評,連登仔真係貽笑大方!
而依份可笑,則令《黑暴午夜》抬高為反抗連登低俗惡劣審美觀嘅鮮明旗幟,係連登改歌台時代革命嘅淒絕戰歌!

我,死雞樂,有幸仰視到依份曠世巨著,唯有五體投地,先讚為敬
負評刀冇用
只會顯得賤種連登仔駁唔到。
教授,等您新作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞