連登第一屆金像獎投票正式開始!

178 回覆
20 Like 18 Dislike
最佳編劇/導演 正義迴廊
最佳男主角 楊偉倫 麥沛東
最佳女配角 蝦頭
最佳男配角 陳湛文
最佳女主角 鄭秀文
最佳電影 正義迴廊
咁從結果論 證明外間未受所謂道德爭議太大影響
而以為好有批判嘅連登 投票下19歲仍然會有高票

有數得計 所以而家結果19歲贏係好合理
有冇電影主題曲投?想投活誰的命
從結果論嚟睇 假設金像獎係有代表性嘅工業獎 都只係證明到行內人唔覺得有問題喎

從結果論嚟睇 神探大戰應該係年度最佳 韋生生涯巔峰之作添
你都打橫嚟講 難聽講句你個投票所有獎就算唔睇都知一定正義同飯戲全部獎最高票 開放比全民投就係咁 有時根本就唔知你係投緊我最喜愛定有技術分嘅獎(無意踐踏觀眾技術知識) 咁樣你個投票仲有意思咩 放大嚟睇 如果下下全民投票 我寫包單每年最高票房果3套一定拎哂所有獎 甚至全部提名 咁樣你覺得仲有意思?

點解提19歲係因為呢個獎彷彿網上聲音同現實世界存在最大鴻溝 亦都係你呢個投票唯一意義 係極端聲音下仍然可以係網上拎第2高票 呢個參考價值其實相當大 比對現實結果就合理得多 唔好再幫人個結果上綱上線咩認同人做法
你覺得係唯一意義咋
我唔覺喎
我係想睇下網上係咪都覺得神探大戰咁佳喎
你唔記得有個前提係呢度大部份人都冇睇過19歲
公道講句 給十九歲的我幾好睇
韋家輝攞最佳導演編劇同埋劉攞男主係實至名歸
最佳攝影提名名單:
1. 梁祐暢(正義迴廊)
2. 伍啟銘(明日戰記)
3. 秦鼎昌、蒙青、徐少江(風再起時)
4. 鄭兆強(神探大戰)
5. 流星(窄路微塵)
最佳攝影
1. 梁祐暢(正義迴廊)
最佳攝影
2. 伍啟銘(明日戰記)
最佳攝影
3. 秦鼎昌、蒙青、徐少江(風再起時)
最佳攝影提名名單:
4. 鄭兆強(神探大戰)
最佳攝影提名名單:
5. 流星(窄路微塵)
最佳剪接提名名單:
1. 李謙明、張釗、石繕滎(正義迴廊)
2. 黃海、陸志灝(明日戰記)
3. 大衛‧李察森、梁展綸(神探大戰)
4. 郭偉倫、陳序慶(給十九歳的我)
5. 張嘉輝、鄭偉麟(飯戲攻心)
最佳剪接
1. 李謙明、張釗、石繕滎(正義迴廊)
最佳剪接
2. 黃海、陸志灝(明日戰記)
最佳剪接
3. 大衛‧李察森、梁展綸(神探大戰)
最佳剪接
4. 郭偉倫、陳序慶(給十九歳的我)
最佳剪接
5. 張嘉輝、鄭偉麟(飯戲攻心)
最佳美術指導提名名單:
1. 麥芷筠(正義迴廊)
2. 莫少宗、林偉健(明日戰記)
3. 雷楚雄、黃敏軒(風再起時)
4. 蔡慧妍(神探大戰)
5. 張蚊、梁子賢(飯戲攻心)
最佳美術指導
1. 麥芷筠(正義迴廊)
最佳美術指導
2. 莫少宗、林偉健(明日戰記)
最佳美術指導
3. 雷楚雄、黃敏軒(風再起時)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞