喺香港Main Contractor發掘土木同機電工程畢業生嘅隱藏機會

37 回覆
9 Like 95 Dislike
你係唔係啱啱土木或者機電工程畢業呢?當你考慮緊自己嘅職業選擇嗰陣,唔好淨係諗Client/Consultant。我想謙虛地同大家分享下喺Contractor度可以享受到嘅獨特優勢同經歷。嚟睇下如果你唔考慮呢個選擇,你會錯過啲咩:

1. 有競爭力嘅收入同增長空間

可能有啲人唔知道,其實香港總承包商可以為畢業生提供相當有競爭力嘅起薪,每月gross income多達30k。相比之下,Consultant最多最多可能只係可以提供到每月25k。喺職業生涯初期賺多啲錢,可以幫助你建立更穩健嘅財務基礎。

2. 自由同彈性嘅工作環境

喺Contractor工作通常代表喺建築工地度睇場,呢啲地方可以給你更多自由同自主。你可以喺工地行下、休息下,而唔似喺辦公室環境度可能成日被上司監視。呢種自由可以令你嘅工作經歷更加有趣同充滿活力。

3. 有前途嘅職業發展同豐富嘅機會

Contractor嘅成長前景同未來機會經常被低估。同Consulting project budget相比,建築合同嘅lump sum通常好多好多倍,有時甚至超過200倍。咁嘅情況下,contractor可以為你提供更多資源同機會去成長。

舉個例子,喺contractor完成Scheme A計劃之後,即使未成為特許工程師,每月收入都有望超過40k。如果喺consultant工作,咁吸引人嘅待遇可能係難以企及嘅。

唔好低估喺contractor發展土木或機電工程事業嘅潛力。喺contractor度,你可能會享受到有競爭力嘅收入、更多自由同豐富嘅專業發展機會。希望呢啲謙虛嘅見解可以幫你作出更明智嘅職業選擇。
又一個工程🐶做到傻左
係呀,做地盤佬梗係好過返寫字樓啦 我係女見你帶住頂安全帽即刻出曬水呀
4. 無需加班,工作與生活平衡

喺Contractor 度工作嘅另一個好處係,通常唔需要加班。因為大部分問題都喺Site 解決,所以同事之間可以更有效率地協同合作,減少無謂嘅加班時間。相反,喺Consultant,特別係對於Graduate Engineer,可能會要求佢哋經常加班,由星期一到星期日,每日由朝頭到晚上10點。喺Contractor 度工作,你可以享受到更好嘅工作與生活平衡,有更多私人時間同精力去追求其他興趣同家庭生活。你都可以有到更多嘅時間去準備專業考試。你可以安排自己嘅時間去學習、複習同執行相關練習,以提高通過專業考試嘅機會,更快地獲得專業資格,提升自己嘅市場價值同職業發展空間。喺Contractor工作嘅環境下,你可以更專注於提升自己嘅專業技能,為未來嘅職業生涯鋪路。
俾路過嘅師奶拎嚟做教仔嘅反面教材,嗱唔讀書以後就好似呢個叔叔咁做入去日曬雨淋,做姑喱。然後你係讀緊master 甚至phd
星期六大家約女yo女既時候,大判班狗仲係site到趕緊工賺多啲都買唔返時間
女入乾收銀
男落大判

多謝
6. 成為子女榜樣,展示實際經驗並應用於國際projects

作為Contractor,你將擁有親身參與建設工程並了解事物運作方式的實戰經驗。你可以向子女及他人自豪地展示你的作品,成為孩子的榜樣,教導他們如何將理論付諸實踐。

此外,香港的建築行業遵循英國標準和歐盟標準,這意味著你所學的專業技能可以在大部分西方國家應用。作為一位特許工程師,你將在世界各地贏得尊重,提升自己的國際地位。

Contractor 的工作經歷不僅使你在本地建立起豐富的專業知識,還為你在國際間的發展奠定基礎。這將有助於你在全球範圍內開創更多機會,並成為家庭和社會的典範。
負皮,冇加是咁的
7. 從經驗中學習,成為行業變革者

你將不斷從實際經驗中學習,並經常成為引領創新的先驅。相比之下,Consultant通常傾向於保守,他們的技能可能停留在過去幾十年的知識框架中。作為Contractor,你有機會參與並成為行業的變革者。

你可以發明新方法並採用尖端技術來降低項目的時間、成本和安全風險。通過創新途徑和技術,你將對建築行業產生深遠影響,提升效率並確保工程安全。這樣的經歷將使你在業界脫穎而出,成為具有影響力的工程領導者。
8. 成為香港上市公司董事會成員的機會

相對於許多規模較小的顧問公司,Contractor商往往因為承接大型項目而受益,其中不少公司已在香港上市。你有更多機會在公司內部晉升,最終成為上市公司的董事會成員,參與頂層管理決策。

通過在Contractor中不斷努力,你將有機會在業內嶄露頭角,逐步攀升至更高的職位。這將為你在職業生涯中創造更多的發展機遇,並在行業內建立良好的聲譽和影響力。
5 呢?
sub仔未交上黎,轉頭補返
等緊Consultant 批
樓豬OT緊悶得濟喺度9up呀?
樓主係咪用gpt寫稿,定比老細屌到失常先打得出啲飛機文

利申:做MC
9. 協調與溝通為主,提升自信和領導力

Contractor 的主要工作是協調和溝通,而不是深入繁瑣的文件和計算。相較於顧問公司的Graduate Engineer,這樣的工作更high level。你需要做的是協調各方工作,包括與客戶、顧問和分包商之間的有效溝通。

實際的工作,如文件製作等,通常由分包商或其他相關方負責。你的主要職責是協調他們的工作,並將進度報告給顧問和客戶。這種工作方式讓你能夠專注於管理和溝通,減少繁瑣的細節工作,從而提高工作效率。

這樣的工作不僅可以提高你的自信心,還能讓你更像一位管理者。在協調和溝通的過程中,你將發揮領導力,並在實踐中不斷提高自己的管理能力。
btw一直唔明點解consultant要自稱乾收銀
又話人地唔當你係professional
你自己又改or認同呢啲咁冇taste既名
做到神智不清
10. 成為行業KOL的機會

許多contractor 的工程師在Instagram和YouTube等社交平台上擁有自己的followers。這是因為contractor的工程師們通常形象更佳、更具吸引力,他們更容易開設YouTube頻道或經營Instagram賬戶,進而成為行業內的KOL。

有些工程師甚至得到了所屬公司的支持,例如“Dream Girls”就是一個典型例子。他們在社交平台上分享自己的職業經歷、工程項目以及行業見解,吸引了大量subscriber/follower,並為自己和所在公司贏得了良好的聲譽。Contractor將有更多機會成為行業內的KOL,影響和啟發更多人。這將有助於提升你的credit,為未來的職業發展奠定良好基礎。
樓主點睇sub contractor
Contractor 冇ot is joke
Push
Push
希望幫到多啲人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞