經典開機畫面

265 回覆
221 Like 27 Dislike

我諗香港電腦用家即使元祖級都唔會太多人見過呢個
當年就算晌美國都係極

如果呢部係你學生時代第一次碰的電腦,你今年年紀一定四字頭以上

APPLE II startup
可能係呢度部份人出世前十幾年
佢個音樂令到你好不安
Crazy Taxi同首都高都好好玩
有呢句嘢好似真係放心啲
懷疑好多人都見過呢個版本嘅nds
biohazard CV
入黎諗住係呢個 好彩都見到
上面係Apple /// 嚟,唔同Apple II
DOS外掛
真心正,令人懷念
一見到即刻諗起包乞食
哩個正,啲碟成日讀唔到
係㗎咩?
之後永遠黑畫面
我第一部都係 80286, 1mb ram, 20mb hdd
打機要自己攪 autoexec.bat / config.sys, 隻隻 game 唔同要自己 tune,
隻 game 要用 mouse 就上 mouse, 上得 mouse 又上唔到 sound card,
上埋 sound card 又唔夠 memory 開 game
一隻 game 一隻 boot 機碟
當有諗過加粒 387, 諗咗好耐最後都係唔捨得買
DEVICE=C:\Windows\HIMEM.SYS
DOS=HIGH,UMB
DEVICE=C:\Windows\EMM386.EXE
以前細個玩pc game又要set乜又set物,攪到變左個電腦磚家咁款,但唔知點解果時就係執著呢d野
攪到變咗磚家咁都係因為想打機而迫出來, 唔解決問題就開唔到隻 game, 要周圍問人周圍摷書
其實果時唔知點解唔識跳出框框諗野,買部遊戲機玩就算啦,何必咁搞自己

不過再諗番果時遊戲機嘅media都係rom咭多,買doctor玩老翻又貴,所以玩pc game老翻

有時同學仔借d pc game俾我,因為有保護copy唔到要去高登買張copy card插落部機,用transcopy抄先得
或者個logo 唔完整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞