點解香港人咁失禮?唔識禮儀唔該唔好去旅行

219 回覆
346 Like 15 Dislike
就係頭先,見到2個香港人去文具店買筆
A想買支筆但筆芯墨水顏色唔鐘意
A「支筆芯咁既色 即係玩我姐?」
B「咁其實我地可以做小小衰野既」
B就拎左另一支筆既筆芯去交換,
簡單黎講即係調到自己啱心水先去比錢
咁當然係冇依個玩法架啦

可能各位會覺得唔需要拘泥係依啲蚊形事件上
但有問題就係有問題,咁大個人好應該知道咩可以做,咩唔可以做
由其去外地旅行自己帶住「香港人」既身分係唔係好應該守好規矩呢?
我唔明白點解香港人一去到外地旅遊就好似失晒常性咁
當街大大聲叫囂/成間鋪頭嘈到得佢把聲
甚至見過有父母dump低對仔女(小朋友)係A鋪
自己去B鋪睇衫買野等等
仲有好多好多

出依個post唔係要踩港,只係好失望點解香港人會咁

利申:日本在住,非旅客
中港融合....
點解你唔即場開波屌佢

我認我冇出聲我冇用
第一個反應真係呆左
諗唔明300幾yen一支筆點解要咁做

但又諗下其他係咪咁大個人去到邊都需要有人對你指指點點
你先識得做好自己呢?

我想講既係自律啊
呢啲已經唔係禮儀嘅問題
而係刑事毀壞囉
我係黑門市場見過有香港人一家三口
拎住果陣最後一盤雜錦刺身遊黎遊去 遊左10分鐘左右
見店員拎過一堆新既出黎就去同人換盒新既

你等咪等
做咩要霸住盒你唔要既野?

你等咪等

每次見到香港人都走開唔敢認
好痛心點解質素會咁差
點解你唔即場開波屌佢

我認我冇出聲我冇用
第一個反應真係呆左
諗唔明300幾yen一支筆點解要咁做

但又諗下其他係咪咁大個人去到邊都需要有人對你指指點點
你先識得做好自己呢?

我想講既係自律啊

班大種乞衣多得快運先大量走去日本

講到機票依個問題 我都唔明點解要屌住買
唔關旅唔旅行事
我相信佢地係香港都係咁
而家單機係日本旅行緊,好多香港人但好似蝗咁

你等咪等

好痛心點解質素會咁差

我都好心痛
有時真係會扮唔識廣東話算

我都係日本在住

你等咪等

好痛心點解質素會咁差

我都好心痛
有時真係會扮唔識廣東話算

我都係日本在住

你明我
一方面好嬲點解佢地會同蝗一樣咁討厭
一方面又好傷心點解咁基本既野都做唔好

根本冇咩分別 成日話日本人以為你係中國人先對你差
我覺得就算佢知你係香港人都唔會對你好
因為香港人品行好多都好差
唔關旅唔旅行事
我相信佢地係香港都係咁

係香港入面都算 但家醜不得外傳啊

岩岩搭lift, 兩部一左一右
班香港人就排緊左邊,日本妹就右邊
見到右邊開先就人地未出哂已經衝緊入去,搞到班女仔呆左過番左邊入lift,因為兩部差唔多同時開
我就閃到最後等班羞家既行哂我再入左邊 本身我都係同班日本女女排緊
每況愈下
一行30幾人每人一個大喼迫上一架普通市區巴士
無打錯 真係30幾人
日本啲巴士已經窄同細
成架巴士變左佢地旅遊巴
無其他人上到架巴士
又歧視香港人

岩岩搭lift, 兩部一左一右
班香港人就排緊左邊,日本妹就右邊
見到右邊開先就人地未出哂已經衝緊入去,搞到班女仔呆左過番左邊入lift,因為兩部差唔多同時開
我就閃到最後等班羞家既行哂我再入左邊 本身我都係同班日本女女排緊

係啊
明明香港等都要排隊 但一出香港就好似冇晒規矩咁
一行30幾人每人一個大喼迫上一架普通市區巴士
無打錯 真係30幾人
日本啲巴士已經窄同細
成架巴士變左佢地旅遊巴
無其他人上到架巴士

有樣野幾想講日本搭JR/地下鐵 黃金時段一定迫到人貼人比香港迫好幾倍
次次上車都一定聽到香港人係到左厭右厭
厭迫厭多人 敗唔行入車箱
咁你咪唔好係黃金時段搭囉 日本係咁架啦
所以我係咁多uo post狂屌班大種乞衣咪再邊屌邊繼續坐uo , 我講明唔想佢地出國影衰香港人同俾麻煩當地人

真心我覺得有關係....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞