返大陸拜山,順便行吓深圳嘅商場

456 回覆
231 Like 1144 Dislike
去咗一個叫做oh bay歡樂港灣既商場,係幾靚,好多俾人坐嘅地方,同埋啲路好闊,佢連住個公園,成個商場都真係幾特別

真正俾你買嘢嘅地方其實唔係好多,好多都係飲品店同埋食肆,佢哋嘅飲品店比例係好誇張,可能真係有10間飲品店係一個商場入面,仲要好多人幫襯,反而賣電器衫褲鞋襪嗰啲,真係拍晒烏蠅

同埋某部份連登仔成日話大陸妹好靚,返到深圳又唔係好覺,港女靚啲,不過深圳妹嘅衣着風格比較多元化啲,但係個樣就一般

同埋佢哋而家全部都係用Alipay WeChat Pay去數嗰啲QR code點餐俾錢,用現金俾錢佢哋隨時冇得找,我去咗間tacobell 買嘢食,裏面嘅職員直頭唔識用嗰部POS機好彩嗰陣唔多人,佢淨係幫我點餐都搞咗10分鐘順帶一提嘅就係佢哋啲餐飲業職員個個都係幾好禮貌呢樣係值得一讚不過都仲會見到一啲顧客會大聲叫服務員!!然後好冇禮貌咁大叫真係比條友嚇一嚇,但係其他顧客又好似冇乜反應咁,即係代表依啲嘢成日都會發生

跟住去公園行一陣,留意到有一啲人喺度賣一啲玩具,佢會射嗰舊玩具上天,然後舊玩具就會慢慢跌落嚟,跟住成班小朋友就會去執,我嗰陣心諗,班大陸仔一定執咗啲玩具然後即刻跑走點知佢哋執完之後會俾返賣玩具嗰條友感覺到班細路都仲有啲性,但係商場入邊見到好多細路都係會橫沖直撞,成日大叫,依個位就真係冇進步過

同埋唔知點解大陸嘅地鐵,同埋商舖全部都有一浸臭味,唔識形容嗰種臭味,類似宿宿臭臭嘅味道,好似成個深圳咁多年都係咁完全冇改變過,真係唔知點解會咁,有啲舖頭直頭臭到頂唔撚順,臭到我即刻逃跑,但見到班大陸人又好似冇乜反應咁

總括而言,重點就係覺得深圳妹靚女嘅比例冇香港咁多

佢哋嘅商場真係起得幾靚,同埋會多啲俾你休息嘅地方,因為佢哋d 地唔值錢,香港真係寸金尺土,所以真係冇辦法去比較

同埋唔知點解成個深圳都有嗰種臭味好撚難頂

明白點解有班香港人咁鍾意返去飲飲食食,因為真係平同埋服務好
深圳冇其他大城市咁多靚女是常識吧!港女(平胸)世一
咁多吹奏文,做乜鳩
真係冇,好難先見到一兩個係靚嘅,男既好多都係好樣衰
有讚有彈喎師兄
十鳩年前已經係咁
大鄉里?一直都冇知彼知己?
同意大陸人著衫係多元化,有時仲浮誇
反而,港女千片一律
真係好少去大陸
同意大陸人著衫係多元化,有時仲浮誇
反而,港女千篇一律
之後仲有去咗一個叫做coco park 嘅商場,我嚴重懷疑成個商場入邊三分一都係香港人
樓主唔好挑骨頭 ,大陸真係先進過香港
條友盲反唔洗理佢啦
完善勞工保障、高人工呢啲計唔計先進?
一路行公園一路諗,其實深圳人嘅居住環境好似唔錯,但係再仔細諗深一層,諗起嗰種臭味,搭地鐵每次都要check背囊掃機,諗起佢個醫療,同埋教育,始終都係同香港差好大好大嘅距離
開post講返大陸玩
就一定多負評同話你係PR同5毛
依家連燈仔接受唔到人係返大陸
香港對於勞工保障已經係差,大陸更加食得屎你有咩工傷,或者欠薪,你告個老闆可能隨時俾佢告返轉頭尋釁滋事罪
上面宜家好多大商場又靚, 玩足成日又得
兒登仔唔肯接受現實
某程度上佢哋啲思想仲衰過班廢老
陣臭味真係唔知點來
但香港又無
深水埗陣味咪一樣咁臭
你唔係長住,純粹飲飲食食,其實都真係幾無敵但係果種臭味真係攪唔撚掂啊屌,可能下年有機會跟屋企人拜山嘅時候先會再去
我就係諗唔明點解佢哋個個都好似聞唔到咁
深水埗果陣係另一種臭
公屋都有另一種味
仲有就係佢個青瓜味薯片好食
深圳妹比較肯露腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞