獨遊去曼谷定清邁

51 回覆
57 Like 28 Dislike
第一次去泰國

曼谷
清邁
去蛇尾找當地人同遊
行程都唔使plan
男 會易唔易出事?
我係女
應該都唔會最近去㗎喇,而且冇人會同我去泰國
想自己一個人多啲
睇你去幾多日?

曼谷就應該易入手啲,始終有MRT/BTS,去邊都唔洗同人夾

清邁就相對無咁熱,有啲景點可以join local tour,自己去都易處理

如果去成個星期,可以兩邊都去哂,曼谷入,清邁走
多數去成個星期
兩邊去曬都幾抵
去幾日就留係曼谷hea叉下電算 耐就你自己都悶一定周圍去
清邁酒比較麻煩,得快運同air asia
快運貴air asia時間差
調轉曼谷走可能好啲,回程多啲機選擇
啱啱都喺度睇機票,發覺清邁走真係一係時間差一係貴
依家去睇下曼谷回程機票
去大概一個禮拜
去西港
我2月做野去完,一樣第一次,去左Bangkok.我自己覺易玩方便同好玩。又唔會太貴,幾suggest第一次去。
清邁就無去過
最後都係去左kk園
我都諗咗好耐去曼谷,硬係驚危險
啲人話清邁安全啲
不過我應該今年都會去曬兩邊㗎喇
調轉都得,分別不大
當中曼谷與清邁之間,可以火車/飛機
想慳時間就飛機,價錢唔貴
想體驗下就火車,泰國個火車系統都唔差
巴士就唔建議了,反正價錢時間同火車差不多,但相對危險啲(因Kk個單野)
BKK飲酒方便
其實唔洗太擔心,唔好去太偏僻嘅地方,或者信篤篤車司機就ok
清邁好去過兩次,曼谷我未去過,我喺清邁夜晚12點幾散步,最多都係司機問你叫唔叫雞或者ladyboy兜客
比較鄉下嘅地方其實反而重安全啲,啲人會比較純樸, 當然蛇蟲鼠蟻有多啲
唔好聽d連登仔9up啦 有咩危險
只要你唔會亂上陌生人車就無事
唔危險,住近d nana區,飲酒都方便
曼谷中心一d都唔危險
冇人會搞遊客
你去市郊就另計
驚咪淨係行地鐵站或者巴士站附近嘅景點,曼谷大商場、超市同blog推介嘅部份市集可以搭地鐵到。餐廳如果想食下網絡推介餐廳嘅話,有啲離鐵路站幾遠。
之前我同阿媽淨係行地鐵沿線商場、市集,最遠係行離BTS站15分鐘。
去睇咗機票錢,真係唔貴,而且好快
最想係體驗下火車,但又唔想喺交通上用咁多時間
所以應該都係坐飛機
飲酒我就少啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞