林超英:出汗不是罪惡,堅持不開冷氣

61 回覆
39 Like 6 Dislike

天文台前台長林超英出席電台節目時則呼籲市民要接受炎熱天氣,強調「出汗不代表骯髒」,而為免製造惡性循環令天氣愈來愈熱,更希望市民可以減少開啟冷氣,說法令聽眾以及網民白眼!

其實前天文台台長林超英一向節檢,為了響應環保他更堅持使用USB小風扇製冷,而他亦創下了10年時間不開冷氣的紀錄,在多年前林超英也出過「金句」:「如果我係秦始皇管香港,我禁咗冷氣佢!」,言論當時旋即引起連登討論區網民熱議,有網民更寸他「搽白花油仲爽」!而除了呼籲減少用電製碳之外,昨日(1日)他更身體力行在個人社交平台親教「消暑大法」,圖文並茂教授市民自家製造氣流,從而令室內氣溫下降。

林超英貼文表示:「很多人問我怎樣製造氣流,謹以附圖簡介,概念上有三個部份:抽風入屋、引氣流深入屋內、抽風出外。

抽風可以用低耗電量的USB風扇或抽風扇,鴨寮街有售,數十元有交易,圖中的「循環扇」有平有貴,其實用風扇也可以,關鍵是放在入風口不遠處,方便把外來空氣帶入屋內,沒有它的話,入氣口的空氣可能被出氣口的抽風機直接吹出去,屋的內部就接收不到新鮮空氣了。」

由圖片可見,林超英用了簡單的引用氣流,希望可以將室外的「生風」帶進室內,然而大部份網民看到林超英所教授的「秘訣」都似乎不太認同,認為他的說法只是紙上談兵。有網民更回應指「香港部分房屋非常密集,而且窗外對馬路,抽入屋的風有大量熱氣﹑廢氣﹑灰塵,難以確定能降溫外,更有可能令室內的空氣質素變差。」、「樓上樓下開冷氣,抽進室內都是人家的熱氣,多謝你又來一個不吃飯不如吃肉的建議」,更有網民認為林超英住慣平房﹑獨立屋,不了解高樓大廈和屋內空間狹窄的問題。不過怎樣都好,既然成本不高,其實一試又何妨?
欣賞佢旣堅持

但係唔係個個都可以唔開冷氣,熱到中暑可大可小
條友有冇老婆?
Thanks 我可以開低幾度

之前佢老婆買左個水冷冷氣
講到好似勾佬咁
條友好撚煩係咁想控制一般人用電,啲商場商業大廈一日開到晚又唔去理,根本環保就係要由政府政策主導。
雖然我都覺得佢好煩膠
但佢係少數能夠對自己嘅理念貫徹始終嘅人
呢方面我係欣賞
一個地盤垃圾多過你一世浪費啦
你意思係
佢講到個老婆好似勾佬咁?
講真 做佢老婆真係前世唔修
對住呢啲煩膠
更加要開大冷氣
揸架大cc車出街
搵唔番段news
類似係佢老婆偷偷地買左水冷冷氣定水冷風扇
既然唔開冷氣咁仲裝部冷氣黎托呀?
仲要係分體式,用黎裝飾呀?

佢做大交合果時有無全個部門上下集體涼生風先?
唔緊要 等我較低2度開埋你果份
佢咁孤寒
個樣又兜踎
咁都有人肯嫁
老婆都冇啖好食
睇相都覺得有汗味
屋企唔開姐
年經
想睇有一年佢搞到中暑
夏宝龙:環保、民生訴求很容易被別有用心的人操縱,誘發社會對抗
https://lih.kg/3362046

所以梗加要開16度支持超超
少開冷氣係好
雖然「出汗不代表骯髒」, 但出汗多洗衫多, 唔係又浪費水資源?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞