未來5年度近4萬伙資助出售房屋接力推售 啟德黃金地段擁8700伙

36 回覆
5 Like 1 Dislike

「居屋2022」在2月底完成揀樓,無法揀樓的上車一族亦不用灰心。據政府最新數據,房委會聯同房協在未來5年度共有4.53萬伙居屋等資助出售房屋落成,扣除已經預售樓花的樓盤,仍然有近4萬個上車機會,其中屬於市區黃金地段的啟德將有多達8700伙推出,部份項目更有機會在今年「居屋2023」推出。

上述列表,只是反映政府在2022年12月底當下,預計2023/24至2027/28年度的資助出售房屋落成進度,在未來時間仍然不同變化,最終推售時間表,仍然要按照房委會、房協的最終決定為準。
樓好不願面對
公屋輪候仲有20萬人
萬幾個高才通 可以帶埋家庭過黎

香港人工消遣貴 後生00後個個上深圳玩
玩玩下俾大陸妹食埋再生多兩件

過幾年去到2026-2027 隨時又多10萬人輪候公屋
得幾萬伙點照顧30萬人輪候名冊???
講緊居屋呀天才!政府推40000個單位出嚟賣,你哋慢慢strong hold 惜售
難蛇又有機會
啟德呢次真係變蟹德
sorry囉 我以為講緊簡約公屋

btw 無咩區別啫 睇番上期都超額27倍 25萬份綠白表居屋申請 5年4萬伙 一年一萬都冇 咁都可以打飛機
你話一年8萬5就話啫
25萬份申請係因為5年後賣俾白居2係當抽到就當中個小型頭獎
並唔係有25萬個家庭想置業,推40000個單位賣吸收咗40000個樓市購買力
你智力都幾高??
咁順便撇除埋3分1 170-180呎既單位ok?
上期啟德好多呢d劏房貨尾冇人買

實際5年得2萬幾唔夠3萬可以住/炒既盤
靚過跑道啲爛樓
無再起納米居屋囉
咁多平屋賣,發達喇
要知道依30萬人係已經有地方住緊
你有冇係街見到有30萬homeless people ?
真係住哂入公營房屋嘅話,香港就會有大量私人單位冇人住
有 劏房 天台屋 紅紙屋

大棠貨櫃屋都叫私人單位
咁真係個個都有屋住
點解仲要申請公屋???
有工開仲要申請綜援??
你想教人呃公屋??
我都仲未數屈蛇 分支家庭嗰班

你確定有一戶上咗公屋 就會騰空一個私人單位出黎??
解決問題會係一步到位咁容易?
咁多年累積嘅問題,錯綜複雜,只可以一步一腳印去解決,隨着嚟緊咁多公營房屋+簡約屋落成,做劏房櫃櫃屋嗰啲經營者擔心緊啦,之後就到納米樓業主,最後先到入場細單位業主。
你確定自己對大局嘅掌握有把握,歡迎去經營劏房,買多啲納米細單位,good luck
劏房唔係香港特色黎 全世界一線城市都有
只係第d地方劏完普遍都有200-300呎

只要有人出世 呢個問題過多30年 50年都會存在
個個都淨係想去一線搵工作搵機會
唔通去四線咩 連個本都冇 有機會都營運唔起

要解決一線城市居住問題 唯一途徑係解決交通問題
假設我住西安 可以30分鐘番到香港
我就唔洗係香港逼啦 否則咁既起樓速度 永遠都係唔夠
黃金地段
西安30分鐘到香港,物理上,能源消耗效益上,都幾難突破。

但科技永遠出乎你意料之外,依家用zoom幾秒已經可以connect 全世界。

講返一線城市,依定美國一線office出租率一樣低,因為IT能夠部份做到“西安30分鐘到香港”依種效果。
淨係得啟德地點好,其他都係山卡拉
幾千個係安達臣礦工又唔講
仲做IT??遲早都俾AI取締唔好玩啦
一線一定係非製造業 服務業為主導
全海景會冇事…掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞