文匯報:泰國當地潑水節5大禁忌 禁止潑向執勤中警察

301 回覆
20 Like 632 Dislike
算數啦,根本當地警察都會玩埋一份
規矩係死既,人地普天同慶
假警察 假資訊
成班傻閪連登仔又炒車話咗人哋執勤唔係嚟同你玩啦成班都on99
dj soda 早幾年著到冇著咁去比啲仔怒射 都冇人追究

方丈份人真係好小氣ga
嗯,市民掉念死者獻白花,比狗charge 亂拋垃圾

呢d 就百無禁忌
泰國節日規定由我地支那話事
文匯個配圖入面啲警察都濕哂啦
你隻ccytoy 又炒車

恥笑開始
香港黑警稱為破壞公眾秩序
或者唔係警察嚟
屈小姐講得岩
真係唔知乜液體
泰國要唔要外勞幫手
國安實幫一帶一路國家

【泰國當地潑水節5大禁忌 禁止潑向執勤中警察】

幾日前舉行的「九龍城潑水節」中,因一班男子涉嫌惡意使用水槍及水樽,近距離針對警察及媒體工作者,之後更在影片加入煽動字眼,放在網上分享平台,最終警方拘捕兩名男子,涉嫌「公眾地方內擾亂秩序行為」。

🟠 潑水節等同於泰國人新年
翻查起源自泰國的潑水節,原名為宋干節(Songkran Festival),等同於泰國人的新年。水在泰國是純淨的象徵,被認為是生命的源頭,故互相潑水,象徵去除霉氣,洗滌過去一年的厄運,同時亦有將福氣潑給他人之意。

🟠 每一項節慶活動都有禁忌
但每一項節慶活動都有禁忌,只要細心上網翻查資料,不難發現到當地其實有5個重要禁忌,當中執勤中的警察是被禁止潑水的。或許今次事件可令人重新檢討,在尊重傳統節日的同時,亦要真正理解節日的內涵,撥亂反正。

🟠 綜合網上資料,泰國當地的潑水節大約有以下5項禁忌:

1.避免過於暴露的服裝,例如比基尼。
2.不得使用高壓水槍,因擔心安全問題。
3.不能使用污水潑灑
4.禁止販賣酒精飲品

5.禁止往僧人、長者、幼兒、病人以及執勤中的警察身上潑水

https://www.facebook.com/100063560007212/posts/pfbid02rhxBjVHattFLSf2NRDfjP1Nm8yy9hFsZsexL9tpZp1qTx62tB2dhRaCrvNPnWKasl/?mibextid=cr9u03
支那式自說自話講大話又贏
變埋禁忌
痴撚線真係鳩up唔使本
浪費食水
學人講網上資料
我就係睇完網上資料可以射警察wo
乜撚嘢?
同一班人嚟
收皮啦文匯狗報
文匯報係唔係想作反,叫香港人跟泰國法律?
國安要立即出動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞