公院醫生流失嚴重 醫管局高拔陞:不再要求醫生識廣東話

272 回覆
49 Like 904 Dislike
條廢柴阩 含撚啦........
新加坡 澳洲咪一樣有支那醫護
中国腥港醫撚死人都無撚問題 器官直送中共
最撚緊要識封紅包
唯有加人工同搞福利
派啲警長警司做醫生咪得 佢地有能力推翻專業醫生嘅意見 做醫生都無話唔得㗎啫
下一個難題係醫科畢業生比較少,可唔可以降低少少,例如唔係醫科生都可以做醫生?
一律當熱氣
香港唔係中国一部分咩
講中国話有咩問題
廣東話都係中文

次次一咁講 佢地就收皮
屌 佢都聽唔明我講乜
點知會唔會做錯手術架
啲支那人打橫行都得架麻
最緊要識國安法
早兩日出面係咁唱英國福利差
香港人工高

點知流失冇停過
忍唔住笑左
請醫生返黎 結果要用埋護士時間去幫手翻譯
咁咪又加重左護士工作量
你以為護士好得閒?

而且WoundRN無講錯 作為護士係可以turn down依啲要求
依啲係醫生既工作(解釋醫療進展/簽同意書)
如果護士翻譯錯又點計

如果你公司請左個外國人 咁你係咪又要全日幫佢做翻譯呀
入院要簽同意書, 同打針一樣, 有乜風險自己承擔
政府: 不再要求醫生懂醫術
垃圾政府
咁乜野先係代表護理專業又係果啲咩咩自主性處方權果啲?
又係你條傻閪
不如你答返我 可以點溝通先喇

係香港唔識廣東話 就好似去英國唔識英文

全世界無地方係唔洗考語言試 就可以執業

醫生要同病人溝通 淨係講英文就得?

揾個英國口音醫生 同你講medical terms你都唔撚明喇

簽同意書又揾護士翻譯啲死亡風險 副作用?

到時病人話無聽過 就係口同鼻拗 再拉埋護士落水

有時要同護士Clarify treatment 少少誤解就醫療事故

始終外國醫生 可以係支那/菲律賓/印度口音 講英文都唔易聽
你屋企人睇醫生遇著個淨係識福建話嘅醫生睇你仲會唔會咁講?
行行都話唔夠人,其實只係唔夠平價勞工,然後大量引入內地外勞,行sg個套。
唔諗流失原因
全部吊鹽水
南亞睇醫生人數都有限

日日幾十個外語醫生 每人睇十幾個病人
你覺得點會夠翻譯

真係要一個跟一個 睇完Ward再睇埋門診 全程貼住喎
澳洲 新加坡要考試
香港呢

指緊language competency
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞