消息:政府擬准許電動單車、滑板車等限速行駛!

250 回覆
34 Like 77 Dislike
電梯BBQ
我指過馬路要落車推呢個規定
其實我覺得單車喺遵守其他交通規則嘅情況下,踩過馬路係冇問題嘅
明正言順用埋人臉辨識
呢個我都支持
外國有單車徑cross馬路
條斑馬線就會係俾人同單車一齊過
單車唔駛落車推嗰種
香港過咗成百年都只有一種行人過既斑馬線
樓上有人反對呀話想市民死呀
有得試行已經好好
更係要啦

如果單車徑整好d 就正
又慳錢又環保
Yes 無呔盤差好遠,相對易失控
唔爭在要運吉署驗車出牌 買牌費出車牌 每人要驗車 正苦又有錢收
摩星嶺
世界紀錄個slope gradient係34.8%
https://www.guinnessworldrecords.com/news/2020/4/baldwin-street-in-new-zealand-reinstated-as-the-worlds-steepest-street-614287

degrees Gradient(%)
19 34.4
20 36.4
https://www.engineeringtoolbox.com/slope-degrees-gradient-grade-d_1562.html

未夠廿度已經上健力士最斜斜路
如果有人嚮香港搵到條30度既可以試下
真係要
唔係錢既問題
係保障各道路使用者
呢條唔係正式馬路.
https://youtu.be/6bWA5Mi91RU?t=65
另外華山有好多差唔多咁斜, 不過只係好小段
單車都可以死人啦
只可以講 睇你好唔好彩
不過玩得就預左有風險
唔會咁on9急停掛
吐港夜晚小人路又大 係幾爽
好有畫面
到時睇住啲差佬追scooter
真係成隻狗咁
穩定性問題
大家都開40
滑板易仆過單車好多
唔係簡單一句「__都會死人啦」就可以帶過

單車係可以死人
逢星期六日
科學園嗰兩條隧道
一定會有救傷車

班假日車手唔識死
路窄嫌前車慢
打算逆線扒頭
望唔到對面線有車
點知炒對面線
見唔少
俾呢啲人炒到真係唔好彩
我完全支持唔好禁用依啲電動乜乜乜
但好多 XG 豬根本 連基本安全意識都無 連使用單車徑應有既禮貌
都無

等睇啲 on9 小朋友 喺單車徑撞撚到頭破血流
限制 25 km/h , 但唔駛佢地戴頭盔
on9 成咁 ?
滑板車 其實個結構都好安全 又穩同重
危險都係人為操作下
路面安全情況下
開過70幾都冇咩問題
好睇個人技術同 反應去面對操作

吐港假日單車 出事都見唔小
好多小白連基本安全意識都冇
話停就停 唔理後邊車
一係就停到一字排開
同埋隧道位落斜 班小白又驚死又冇膽
個人一唔定同慌 就好易炒 個到又咁窄

前幾年有個單車友帶埋頭盔唔知邊到落斜
炒左都死埋

滑板同單車 真係建議帶定防護裝備
保護下自已 減底傷害
依啲係咪拒捕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞