有無人買樓係無裝修?

119 回覆
47 Like 9 Dislike
買新居屋好難唔裝修,本身地磚都冇
當你要慳,搵樓下d房署承辦商搞都要10萬,整出黎d野成pat屎咁
係youtube睇到條友抽到新居屋,又冇錢裝修,個電視機櫃搵d萬能角鐵搭出黎,好地地一間三房單位俾佢搞撚到仲柒過公屋
成鳩日講咩睇餸食飯冇錢裝修我寧願住清水樓儲錢搞,都唔會整d不堪入目既裝修,呢d住下住下就慣撚左,d雜物越擺越多,到時要執屋重裝就嫌麻煩,住間咁既柒屋住十鳩幾年
裝修最大既洞,係你想鋪滿磁磚同石頭

只要接受到油漆牆,你就慳勁多

書台書櫃買現成

500尺內都不會超40萬
住清水樓囉

買d 傢俬電器入去就住得,上手都keep 得好
首先香港既裝修多數搵笨實 個個搵水魚
俾得起買新,俾唔起買舊,睇個人能力,如果俾唔起都夾硬要買新,唯一方法就係繼續草錢,好彩咪草多三兩年夠買新,唔好彩咪到時連舊都仲未夠錢買

用簡單例子novoland

俾你抽到買novo,而家13000呎,三年後過ssd,班業主正常都會mark返原價15000呎去放盤,三年樓都算新啦,3年後你買同一樣嘢係貴咗2千蚊呎(15%)

當3年二手樓都開緊15000蚊呎,再同區有新盤推出,會唔會低過15000蚊?除非個位仲閪過novoland

你呢3年咁等咁追,都係租住先,連2手舊樓都冇上過,條數都係要計
我又當舊樓跑輸新樓,新樓3年升15%,舊樓衰極都升到5%,一層500萬舊樓升5%都25萬,你一路租一路等,筆直本來就有限,3年草唔草到25萬去追差價

一架前7車雖然快唔過法拉利,但點都快過人行路
寧願洗錢鋪滿磁磚同石頭,都好過整埋啲蔗渣板櫃無曬空間感
我計劃係, 自己住時, 簡單裝修

budget 15

結婚時老婆可以再諗

budget 40
我自己都係咁,
抽到間清水屋,自己翻油鋪無縫地,簡單買櫃台返黎砌,埋單都唔駛5皮已經住得人
等第日結婚先再全爆,到時個廚房廁所比女人話事
5 皮, 未請教
唔計買電器 淨係部電視都2皮
有 上一手全新裝修完就意外生b
請埋工人 所以要換樓
劏房新樓 尤其170 - 190呎開放式,一般都係廁所係門口,照樣大把人買
好奇問下,未結婚你都會帶條女返屋企扑野,或者條女都會間中黎訓下,見到間屋咁7唔會嚇親咩
香港裝修真係貴到痴線
坡狗搵南亞人同福建人做裝修
價錢平香港一半以上
都唔知香港憑咩咁撚貴

下下幾十萬
唔係肯撚定自己住返10年都唔捨得比
就算淨係做廁所廚房換地板油油再加宜家傢私我諗都30幾個
如果有限筆直 咁我會買大D既無咩裝修既單位 住到就住住先 仲慢慢儲錢 再大裝修一次
同一筆直買個細D 又要預幾十萬裝修 到時賣樓又要mark up返落樓價先平手
再者細變大一定要換樓 靚唔靚裝到時點執都得
用左錢唔一定靚,唔用好多錢唔一定柒
最多叫唔係豪
我都係咁諗
駛幾十萬都可能好柒
咁不如油下油算
俾我都係細執算
如果廚房廁所唔柒,其實只要個廳油下油同埋換下地板,做吓櫃就得,應該十幾萬搞掂
除非買啲30年以上舊樓先會全爆

身邊有人就係買咗個唔夠400呎嘅細單位,用咗接近50萬裝修,宜家就後悔,想平手換樓換大啲都走唔到
40-50果D 一年總會停幾次食水廁所水
唔好彩就停電
舊樓重gogogo
電器呢啲人人要求唔同
有啲人買3,4千蚊40吋4k就夠
冷氣有人又要冷暖變頻
雪櫃又要5門
個range可以好大
有層樓喺手仲咁多要求嘅話就飛撚咗條女啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞