[騙案?]Whatsapp搵人做問卷做完比30蚊?

24 回覆
14 Like 1 Dislike
是咁的
冇啦啦有唔識嘅人Whatsapp hi我
佢又叫得出我做野個英文名
話係旅行社做問卷調查
搵我做答3條multiple choice 嘅問卷
分別係我覺得最吸引嘅香港旅遊景點
我嘅國籍
同埋我嘅年齡組別
咁我見得閒做下好心埋答囉

答完就話等message 有另一個人會比allowance 我
兩分鐘後另一個人wts問我拎FPS number話過30蚊allowance 比我
真係咁撚筍?

又真係過左

跟住又話咩follow 個特定 IG cap圖比佢睇賺多一百
cap完又叫我TG搵其他人claim 果一百
TG Hi 另一個人,whatsapp 果邊即刻返我done
第二個人???
跟住係TG問我年齡性別職業同電話
愈問愈多野
係咪啲咩新型騙案?

不過都多謝佢餐兩餸飯先
睇下會唔會臨尾問你拎埋身份證黎對銀行過數, 係就齊料可以問財仔借錢/幫你開返十張八張信用卡
貪>貧
有冇後續?

諗諗下我WhatsApp 個顯示名係set 左我做野用嘅英文名
我啱啱都做咗 收咗$126 佢whatsapp我

咁既然佢都知我個電話 我咪話用呢個電話FPS過數

再問其他info就老閪都唔俾

真係愈黎愈多
依個我唔入去睇message
WhatsApp call我添
我啱啱都收到
唔知佢最終係咪呃錢/點呃錢
但佢要求做嘅follow IG同叫你用Telegram 同佢講嘢,就已經link up左你電話+IG+TG
加埋電話實名制

基本上完全消除左個IG/TG嘅匿名性,$30就買起左個匿名性......

可能我諗多左啦,但曾經有人提議香港要block telegram 而又不了了之
我都收到 唔知點解佢whatsapp搵我 但係叫我tg嗰名 明明我ig set左電話number private
收左$30之後佢會add你去個tg group, 會有啲task問你做唔做,初頭係去YouTube like 個channel 就有幾十蚊,之後就會叫你入錢。你堅持唔入嘅話 會係佢度攞到around $400
尋日同一時間收到兩個whatsapp 英文版本黎
都係問你講果3條問題
拎完佢2*$30 就block左佢
tg可改名ga wor
佢比完一次60 一次70之後都冇叫我入group嘅
今日我都收到,又真係想過嘅30蚊俾我
我都好奇點知道我嘅英文名
諗返起今日有做一個Google form
上面填咗自己個英文名同埋電話 for人哋寄順豐俾我
唔知道係咪喺嗰度俾人偷咗資料
攞左幾次, 到佢做啲 task 要入錢先做得我就冇做了
啱啱都拎咗錢反正有我wts都會有我fps acct
你識唔識架
Ig用第二個ac
tg用又用第二個
想問你linked up d 廢ac托咩
今日都收到
冇填到abcd
但有啲驚佢已經拎咗啲個人資料
佢地係有一批手機號list,加咗你手機落whatsapp,然後見到你whatsapp稱呼。

應該冇其他資料,fps轉數快過咗30蚊俾你之後,應該最多睇到英文名全寫,甚至連名都打*保密
最恐怖係個名唔係whatsapp嘅稱呼
係gmail嘅名嚟
想知佢哋經我手機號碼fps過咗錢之後會唔會洩漏個人資料
我都係無聊求其覆咗佢幾條MC 估唔到佢真係經我電話過咗錢俾我
早幾日遇到類似嘅事喺WhatsApp
但做完佢啲follow任務之後佢啲FPS過數cap圖同email都係假嘅,因為網上銀行一check之下完全無記錄
仲要唔知點解對方知我個個email
暫時未有實質損失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞