求實木地板推介

24 回覆
0 Like 5 Dislike
想搵實木地板 或 實木複合地板
QS果啲纖維板不考慮
有冇巴打用過equal去做?報左個價感覺唔平
有冇邊啲比較出名牌子推薦下
大陸野?
用緊波蘭既複合木,幾好,腳感舒服
牌子叫咩名?
用左幾年?保養麻煩嗎?
外國最好
SPC扮木都幾似
Equal用過
都係用Boen地板 不過揀顏色都係用番原木色好
其他色都係索色索出黎 試過做完裝修起保護果時連埋膠紙甩哂油 至於質素都幾襟用 貝沙灣呢D潮濕地區2015年用到而家都唔會炒
家人堅持要木,扮木既都唔考慮
咁甩左色點算 有保養?
呢間係咪價錢偏貴?
laccy原木色
用左唔夠一年未答到你長遠好唔好
無特別保養,平時都係吸塵,一星期拖地一次,拖完開風扇吹乾
果啲咩spc 木紋磚完全代替唔到木果種質感
暫時無投訴

好似$78/呎,再加鋪工費唔記得,你去旺角問下,間間價錢都差不多
其實岩 木真係好正
成間屋感覺唔同晒
用過一次柚木,唔係咁鍾意 用返地磚
問題係潮濕 冷縮熱脹
4年前裝修, 朋友做interior design介紹左去灣仔 Joyful sky 簡複合木地板用到而家都無乜問題。 最好自己親身去駱克道行個圏睇睇
抽濕機
冷氣機
搞掂

Grande 果d地板睇落唔錯 有frd搵個佢地裝 話係奧地利料黎
最好屋企細 唔係一到夏天就要開三四部每日開20小時
以前屋企十年柚木,日日抹地都無事
宜家複合木地板就更加減少左冷縮熱脹問題
潮濕就我覺得保持通風就得,除左木地板其實其他野例如廁所,木櫃,書都要保持通風
潮濕天氣風扇同窗長開,有時開抽濕機冷氣同浴室寶都夠做
用左十年地板 早幾年冷縮熱脹 爆開晒 後尾換晒pvc 卡扣地板
其實又未必
以前屋企住近山,上手留低柚木地板再用左十年,日日抹,疫情期間狂噴消毒水,屋企人唔鐘意吹冷氣所以主人房同廳好少開冷氣
都無事
其實基本通風就夠
除非水浸/爆水管咁就真係gg
咪叫油漆師傅點番色 其實長遠都係無用架喇
價錢$92.5 一尺果時 有時個別Item會有Disount -40%
不過香港天氣太仆街 太潮濕 木地板真係好驚會炒/霉
所以而家我都係叫D客做木紋磚多
個個人感覺唔同 有D人又話磚太凍 又唔鐘意掃口粉
木地板個質感係好 不過有幾可唔著拖鞋周屋走
同埋盪唔平個地台又係好鬼煩 如果開放式廚房木紋磚又可以一野隊入去廚房鋪埋唔洗煩要落分隔條
早兩日問要$150/呎 $9x呎咁平
點睇soliboard?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞