黃師傅新作,呢間真係骨骨仔仔

71 回覆
3 Like 34 Dislike
唔係多仆街爛尾,啲人都唔會寧願俾多啲搵youtuber做啦,得閒屌佢不如屌下啲黑心行家
居屋裝修嘅話
黃師傅叫做OK
私樓裝修就完全唔係果班
佢啲設計真係好有老一輩嘅味道
咩都係講實用
睇佢講部抽油煙機就知
其實而家嘅人追求靚>實用
裝修都係跟客人要求做,個客滿意就得
垃撚圾 嘥哂間屋
淨係個廚櫃鋁框玻璃門都勁老土
近呢10年極少人用啦
我至撚憎櫃門用鋁框,用到介手
仲要咁多人like

知唔知而家裝修幾錢, 間屋咁大53 萬平啦
上次做過單個客話有揾佢報價,不過唔理佢
外判風氣
當本來落手做既收一千蚊
判左又判 實收600 咁幾有經驗都唔同你做啦
有做既都會偷位
自然爛尾
你搵到識做落手做既 佢實收幾多就幾多就唔會爛尾
你做下research 先笑9人啦好心
應該係 上次LO哥間升降舞台先正
唔洗做 我兩層樓都係自己搵師傅搞
全部分開搵專科師傅搞 其中一個550呎 連埋訂料全爆 全部水喉污水喉電線重新鋪燈喉做曬 門窗全換 全屋地磚 廚廁墻磚 一張大油壓雙人床 一張單人床 兩個到頂衣櫃 一個電視櫃 一套廚櫃 浴屏 坐廁 廚廁假天花 鐵皮廁所洗手盤鏡櫃 一張化妝檯

以上全部 25萬有找

水電一個師傅 鋪磚一個師傅 油漆一個師傅
訂櫃香港搵公司訂有師傅跟量尺修口

我全爆都係一個半月就完工 最緊要你訂料要夠快
第一日 call清拆公司上黎 順便叫佢買25包沙 5袋英泥 朝早11點拆 下午3點已經爆曬
第二日已經可以call油漆佬上黎鏟底 水喉佬上黎量尺拆舊喉
第3日已經call搭棚師傅過黎 拆出面去水喉

你熟流程其實好平好快
好叻叻呀 不如你話自己開公司 全部成本價丫
你咁樣做同自己做判頭有咩分別 有啲人就係唔想煩或者忙想俾錢搵人設計/跟 你都識講你無業好得閒

我唔係想同你拗 只係你話300尺三十萬好過去搶真係有啲誇 其實1000$ 一尺全爆真係好基本

利申準備裝修格左好多價
做下水魚啦傻鳩
1000蚊尺差不多啦
搵人design又係我自己去揀風格揀色
咁我不如上網睇多d自己諗自己落旺角睇色啦
不過香港地 幾百呎 簡單日系咪算囉
見識太多朋友爛尾 走數 早幾年 俾3萬蚊個師傅去訂磚都走咗佬 其實唔係好複雜 不如自己睇下

利申 我唔係無業好得閒 只係以前睇過老豆間屋裝修
咁樣又慳錢 風險又低 d師傅以為我係行家 手工唔敢馬虎
張枱都仲可以勉強接受,啲櫃同浴屏先老土
仲有啲燈射出嚟啲光有花紋
都係標準做法,企企理理,骨骨子子咁啦
間屋上手劏房來
緊係多野要改返
再掉番轉講 如果1000蚊一呎
我要預55萬出黎整
同我自己麻煩下 慳番30萬 我就覺得好抵煩窩
加返句利申判頭就會無人屌你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞