全球最佳機場頭20名

314 回覆
376 Like 16 Dislike
益咗香港喎
咪玩啦cdg同mad

反而hel排到咁後,執過之後好左好多
同香港整體發展一模一樣
冇得揀
鬼叫香港唔係土地上獨立 地又細 冇架啦
伊斯坦堡機場真心唔錯 有去過就知

土耳其航空都好好 係歐洲最佳航空
我坐過 啲 entertainment 嘢食同服務都好過英航同法航好多 拍得住中東三寶
個immigration 廢撚過閪
成班人打哂蛇餅等入境 夠膽死得一個櫃檯處理
個個都等咗成個幾鐘先搞得掂
重未計佢將我兩個寄艙行李掉咗落兩條唔同luggage belt
其實溫哥華機場真心麻麻
又細又冇乜嘢行

不過我鍾意佢機場個 west coast architectural style
好有加拿大同埋當地原住民 feel

呢方面香港機場個設計完全冇香港本土特色
剩係覺得好摩登同冰冷
想知抄d咩?
泡狗排第四
海關地勤大大聲用韓文講唔識英文
做機場唔識講英文都可以咁自豪
加上個機場都無野係出眾
個機場連wifi都淨係得1個鐘,仲要個航空啲嘢食好難食,根本垃圾
kix 最大問題係起係一個完全係人工填出嚟嘅島

本身離海平面唔高 又不斷沉降 設計壽命得嗰50年 起嘅時候仲要嚴重超資 都唔洗講得一條橋連住 條橋出事交通就玩完
我十年前第一次去樟宜嗰陣已經問

香港國際機場憑乜同人爭第一?

硬件或者差唔多,但軟件完全係兩個層次

樟宜好成功咁將環保議題同當地原生自然帶入機場,重要有地方畀小朋友等飛機之餘學習同玩樂

香港就乜都冇,冷冰冰

而溫哥華國際機場最大缺點係個死人出入境通道,有排排

但嗰堆Totem pole畀我嘅第一印象真係好深刻,同樟宜一樣都係將當地原生環境帶入機場嘅做法,值得一讚
應該幾有特色先上到
桃園機場1979年啟用,點抄赤臘角呀?

樟宜機場個花園,monkey將機場變遊客景點,係有腦既
以前飛香港成日都塞
要係半空兜一陣先落到
落左機坐巴士
可能機場係限左巴士數目
啲人拎埋行李,又或者唔企入啲
好似唔夠巴士
feel 到啲職員 call 巴士好燥
CDG🤣☝🏻舊到PK
架架車都係錢
近10年冇去過tpe就靜啦
法国官方语言
本來個X形設計起碼夠玩幾廿年
之後左改右改為cap水搞爛副好牌
邊到好 淨係冇免費任用wifi已經夠閪
HND都第3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞