[純分享多圖]苦練一個月 用SD搞左本寫真同插圖

17 回覆
6 Like 7 Dislike
終於有勇氣放上黎
如果中意可以follow我個twitter 會keep住更新
https://twitter.com/diaoxie
Hope u enjoy it

寫著系列

上原亞衣AI twitter比賽

其他

有冇IG
有 但最近無更新
https://www.instagram.com/diaoxielok/
ig搵5到同好 所以靜曬
最齊應該係twitter

其他link放埋
https://linktr.ee/diaoxie
原來係你
BTW可唔可以換下個樣
有keep住換啊

正野 推
無知一問.....要練乜?
個軟件係開源 坊間Github每日都有新野 要keep裝新野 學下點用

如果係玩緊ga朋友 基本上controlnet呢個extension都可以玩到出神入化
用法 可以透過openpose控制下姿勢
深入d可以openpose加depth生成比較靚ga手部 或者 幫個角色換產品
較新Latent可以分幾part去畫一張圖
之後去搵各種其他upscale 高清張圖又唔失真
甚至去改文檔 強度Sampler畫圖速度
一個lora都可以透過extension分17層控制

練d乜
就係學點用 研究自己獨有參數設定 豐富自己個SD
diaoxie
做咩
想知點譯
第一下係凋謝
你無理解錯啊 凋謝
都好耐歷史 好似係ICQ/MSN年代有小小中二病果陣起
唔識打字搞左個拼音名 一用就用左十幾年
平時講鹹野多 朋友問係咪解 屌射

再問就係全部account都用緊呢個名 懶得再申請

幾同意你意見

其實我本身就係coding出身
學coding絕對係對運用AI技術有幫助
因為參數同流程 兼容性呢d野係絕對定律黎 條件符合就人人做到
唔後生啦 都30+ 想AI未有政府法律規限前 霸定個位睇下有無餅分
無就返工

同埋你話AI進步緊 絕對係 但我覺得係跳緊
之前可能一個月摸一次都知自己係邊
宜家可能 琴日有人講緊 圖片轉化影片
第二日就有人open souce 文字變影片 跳左一個step
後日有人話 AI可以讀人腦思考畫野

我明你講咩 宜家好多咩prompt教學班 fake緊d人比學費
不過你睇翻我上面講學d咩 我從來都無講過prompt..
上年11月已經有人寫曬d巨集 只要寫一個種類佢就會千變萬化出野
再配合腳本 自動化出圖

宜家最大問題你講曬
舊野好鬼複雜 下下github睇readme 得幾張圖
好多新野只講好處 無講壞處
下個版本隨時可以爛到run唔到
同期一齊start up畫家已經去曬玩mj v5 大部分放棄曬

AI本來分辨5到靚圖 要靠人去分 睇得多爛圖 美術疲勞
睇圖絕對係成個生產路線最爛個位

良言係當之無愧

姐係咁
比如
寫一段新code 幫個system快左5% 公司賺左好多錢
大家覺得有料 但佢地唔會搵你講野 你個範疇太過於專業

圖 影片啊 係人人都可以見到 唔洗特別專業知識 參與度高
大家唔需要咩條件就可以發表下意見

簡單d講 我唔想對住班code狗 想同正常人互動
AI幫我 技術低成本轉化成大眾化產品 易於同常人交流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞