高效小豆勁過阿蘇尹佬 列強大走寶?

26 回覆
3 Like 1 Dislike
now.com體育】英國足球數據統計機構Opta的一項統計顯示,回歸英超的墨西哥前鋒查維亞靴南迪斯,入球效率比另外兩位前英超球星蘇亞雷斯和尹佩斯更高,位列英超史上第5位。挾如此強勁數據投韋斯咸而非頂級球隊,列強是否走寶?

Opta最近統計了英超歷代10位入球效率最高的球員,當中有4位現時仍在英超球會效力,其中剛由德甲利華古遜轉投韋斯咸的查維亞靴南迪斯(Javier Hernandez)平均每130.2分鐘便取得1個入球,成為英超史上排名第5的最有效率射手,排名更在蘇亞雷斯和尹佩斯之上。前4位分別是阿古路、哈利卡尼、亨利和雲尼斯達萊。

現年29歲的小豆在2010至2015年期間效力曼聯,首季登陸英超的表現驚人,上陣45次攻入20球,在前曼聯領隊費格邀執教的3個球季均能取得雙位數入球。小豆效力曼聯期間一共在英超上陣103次,當中只有49次正選,但仍然取得37個聯賽入球,數據非常驚人。

韋斯咸今季以1600萬鎊簽入這位墨西哥射手被外界視為是一個「超筍」的收購,因為球隊自2012年重返英超後,一直未能解決前線攻力疲弱的問題,近年只有迪亞法沙高1人在2014/15年球季取得雙位數聯賽入球,小豆的加盟,可望解決球隊鋒力不足的問題。

英超史上最高效射手
排名 球員 入球 平均每入球需時(分鐘)
1 阿古路 122 109.8
2 哈利卡尼 78 116.9
3 亨利 175 121.8
4 雲尼斯達萊 95 128.2
5 查維亞靴南迪斯 37 130.2
6 蘇亞雷斯 69 138.8
7 尹佩斯 144 139.7
8 基斯普 20 140.7
9 迪斯高 50 141.6
10 史杜列治 72 143.1
註:最少射入20球才上榜

圖片來源 : Twitter圖片
估唔到小豆計出場時間係咁高效
估唔到小豆計出場時間係咁高效

都係阿古路勁d
兜咁大個圈原來都係幫阿古路打飛機
其實迪斯高幾好用啊
兜咁大個圈原來都係幫阿古路打飛機

我諗緊紅字做乜鳩 原來打飛機
踢得少咪高效囉
入球能力會隨住上陣時間愈多而下降
因為踢得耐實會俾人睇穿
crespo
阿龜𤓓
小狗
Ching 好搶口
agger 路 同kane 成日有12碼射 如果剩係計open score 分分鐘小狗仲強
牙路勁到
agger 路 同kane 成日有12碼射 如果剩係計open score 分分鐘小狗仲強

阿古路扣返廿球都高效過小豆
阿古路,史毒呢D一季要攤係張病床度幾個月插電,小豆呢D要響後備席插電。

aguero 122球入面有18球12碼
扣晒都128.8分鐘入1球
高效過小豆dd
阿古路,史毒呢D一季要攤係張病床度幾個月插電,小豆呢D要響後備席插電。

阿古路上季無乜傷
基斯普

阿古路上季無乜傷

冇插電所以咪廢左囉

上圖阿古路。下圖小豆

上圖阿古路。下圖小豆

big chance missed : goal = 1:1
有成型世界級中場畀波 之前仲有阿北做柱躉

我都做神射啦

國家隊廢到仆街又唔講

無左阿北都入24球點睇?
世界級中場施華咪又係傷多過踢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞