爽脆蝦球炒滑蛋

153 回覆
85 Like 8 Dislike

為左配合大部份巴打既口味, 今次本癲狗唔炒熟蛋, 炒滑蛋, 不過唔要滑到生勾勾見到蛋漿果種, 希望大家中意

影片如下:

https://youtu.be/OkZXyVLk2XU

材料:

大雞蛋5隻, 加半茶匙鹽同少少胡椒粉打勻

蝦12隻

九王數條

處理蝦:

1. 剝殼, 前後界開少少拎條蝦腸出黎, 洗淨蝦肉.

2 落少少鹽那佢10分鐘, 等佢出水.

3. 10分鐘後, 洗淨蝦肉, 啤水15分鐘, 如唔想哂水, 就用水浸佢唔啤水, 不過效果冇咁好.

4. 啤水後, 秘乾水, 再落少少鹽迫番蝦肉既水份出黎.

5. 洗淨蝦肉, 秘乾水, 用抹水紙吸乾水, 完成.

做法慨述:

1. 大火燒紅獲, 落油, 落蝦大火炒, 唔好用細火, 火力唔夠炒出黎會唔爽.

2. 落埋九王同D蝦一齊炒一陣, 一齊上碟備用.

3. 洗獲, 大火燒紅獲, 落油, 熄火, 等D煙走淨少少, 落蛋漿, 再落蝦同九王, 開細火炒, 後唔同方向咁推佢黎炒, 蛋生果陣可以細力翻下佢, 佢開始熟就唔好翻佢, 只能推佢, 如果唔係會翻爛哂.

4. 推到開始凝結, 熄火推多陣等佢熟多少少, 唔好出水, 咁上下就上碟, 睇住佢唔好俾佢老, 完成
Bot
肥絲總係第1個衝入嚟
呢個超正超好食呀
Bot

Hey bro
肥絲總係第1個衝入嚟

我平時玩得佢太過份
呢個超正超好食呀

係呀吉妹,蝦又勁爽,蛋又滑
滑蛋

滑蛋

正呀
正呀喂
巴打平時煮即食面會唔會搞啲咩花神整到好食啲?
都話唔要九王囉

翼b,九王唔係綠色架wo
冇九王我就食

我幫你揀走佢
正呀喂

多謝支持

平時好少食即食麵,最多煎隻蛋加多塊餐肉
肥閪大隻好撚煩
Din dog bar ho ball
肥閪大隻好撚煩

係囉。。不過佢搏上位引人注意都唔係第一日,巴打可以直接block鳩佢,免除騷擾

朝兄

朝兄

我想炒到有啲雞蛋汁 但係次次都熟哂

朝兄

我想炒到有啲雞蛋汁 但係次次都熟哂

唔推咁耐就會有汁

平時好少食即食麵,最多煎隻蛋加多塊餐肉

咁如果肚餓又懶有冇咩簡單又好味巴野較下整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞