[年經]Code狗最強Notebook係咪依然係Macbook?

57 回覆
1 Like 35 Dislike
利申冇任何Laptop 純粹探討下

我諗到以下:

Macbook優點
1. 核電
2. 唔熱,唔嘈
3. 襟用
4. Unix底
5. 整iOS app要有部Mac
6. Apple生態圈 (但我用Android)

缺點:
1. 貴 (我的缺點
2. Visual Studio for Mac冇Windows版咁全面/好用
3. Docker唔係所有野都support M1/M2
4. 冇得打機(但我唔會用Laptop打機)
5. Port位慘烈 要買hub

其實都係想問有冇其他牌子既Laptop可以做到好似蘋果咁既核電 Thinkpad得唔得?最好係重量同Mon size差唔多
冇既話其實Macbook好似真係最岩Developer用
貴 係你的缺點
Thinkpad X1 Carbon Gen10好似幾好
有沒用過既人可以分享下體驗
yes
入門級好平啫 耐用過window垃圾好多
Docker唔係所有野都support M1/M2已經收皮
有D lib/ framework又裝唔到/ 好難裝
Thinkpad keyboard 係全世界最好打既laptop keyboard
可唔可以舉下例子想知有咩major野冇左
巴打有沒用過Macbook
agger, macbook keyboard屌打thinkpad
冇你想玩個 d 遊戲,唔代表冇得打機
你打鋼板?
比你揀 你買Mac or 其他牌再裝Linux?
Why not both
唔support M1/M2 係唔support ARM
你係唔係都會兩部買曬
係 mac 到用 linux
唔使特登用vs
你覺得可以點用?而家asahi都未係好完善
我冇用vs 純粹提出黎
vs係windows既體驗會好d
arm又好,x86又好
係mac行docker,99%唔行native,結果都係Linux VM
沒你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞